ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» κυβέρνησης - Eldorado Gold με 500 απολύσεις και... βλέπουμε!

«Πόλεμος» κυβέρνησης - Eldorado Gold με 500 απολύσεις και... βλέπουμε!

Την αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής και την απόλυση τουλάχιστον 500 εργαζομένων ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eldorado Gold.

Όπως είπε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πολ Ράιτ «οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 500 εργαζόμενοι, ενώ εξετάζεται και η αναστολή στην Ολυμπιάδα που θα επιφέρει άλλες 500 απολύσεις εργαζομένων».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Αν μέχρι τότε δεν έχει χορηγηθεί η άδεια, τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί, με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι, ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».

Όπως είπε ο κ. Ράιτ, «στις Σκουριές, όπου μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια, θα συνεχιστούν μόνον οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος και συντήρησης, με κόστος 1 εκατ. δολαρίων το μήνα. Η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην "Ελληνικός Χρυσός" να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές καθυστερεί πάνω από τρία χρόνια».

Ο κ. Ράιτ ανακοίνωσε, επίσης, νέα σειρά συναντήσεων με πολιτικά κόμματα και φορείς.

Σήμερα, Τρίτη (12/01/2016) θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ΣΕΒ και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωί της Τετάρτης (13/01/2016) θα έχει συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ στις 14.30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του καναδού επιχειρηματία με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη.

Σκουρλέτης: Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς

«Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της εταιρείας.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Πολ Ράιτ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και - όπως είπε ο υπουργός - να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά, αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο με το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε, ακόμη, όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Όταν αξιολογείται μια επένδυση, πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει κι άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που "κόβουμε" τις γέφυρες επικοινωνίας», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες απειλές εναντίον της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απαράδεκτες απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία εναντίον της κυβέρνησης και επισημαίνει πως «δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο».

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε», προσθέτει.

«Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Για όλα τα παραπάνω», συνεχίζει, «αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία, τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες».

«Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πυρά από την αντιπολίτευση και το σχόλιο της Κομισιόν

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ.

Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

«Η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει πως «το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη. Η ζημιά στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι τονίζει ότι «η αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές με άμεση συνέπεια την απόλυση 600 εργαζομένων είναι ένα ακόμη λάθος της ανίκανης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Παράλληλα, εξαπολύει και προσωπική επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη, λέγοντας πως «φροντίζει για τον διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σκεφθεί και τις οικογένειες των 2.500 εργαζομένων στις Σκουριές;».

Η Ένωση Κεντρώων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «στη σημερινή Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις, εκείνο όμως που επιβάλλεται να κάνουμε είναι όλες οι επενδύσεις να τηρούν αυστηρά τους περιβαλλοντικούς όρους. Κηρύγματα που διχάζουν την κοινωνία πρέπει αποφεύγονται από τα κόμματα».

Έντονα αντέδρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με ανακοίνωση του υπεύθυνου τομέα Υποδομών και Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη στην οποία τονίζεται ότι «η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας. Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο ορυκτός μας πλούτος, να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αναπτυξιακός μας κατήφορος».

Σχετικές ειδήσεις