ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα στη γνώση σημαίνει εύκολη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες

Δικαίωμα στη γνώση σημαίνει εύκολη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες

Μία σειρά από βιβλιοθήκες, σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιείται από το δίκτυο εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting».

Της Σοφίας Μαυραντζά

Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν δέκα συνολικά βιβλιοθήκες για παιδιά και νέους σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Μέχρι σήμερα άνοιξαν έξι «παράθυρα» στη γνώση, με τη δημιουργία αντίστοιχων σταθμών-βιβλιοθηκών στην ορεινή Κρανιά Γρεβενών στις παρυφές της Βάλιας Κάλντα, στους Κουκλιούς Ιωαννίνων, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, στα ακριτικά Δίκαια και τους Μεταξάδες Έβρου και στο ορεινό χωριό Λιβάδι Ελασσόνας.

Επόμενος σταθμός είναι το Βαρικό Φλώρινας. Το δικαίωμα στη γνώση, για όλους όσοι πρέπει να διανύουν μακρινές αποστάσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία βιβλιοθήκη έρχεται να εδραιώσει η ΙΚΕΑ δρασκελίζοντας την απόσταση.

Να σημειωθεί πως οι 700 μόνιμοι κάτοικοι του Βαρικού έχουν την πολυτέλεια να απολαμβάνουν καθημερινά ένα καταπράσινο τοπίο, στα όρια των Νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 770 μ. και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους. Οι κάτοικοι στο Βαρικό ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ φημισμένο αγροτικό προϊόν του χωριού είναι τα φασόλια, η νοστιμιά των οποίων οφείλεται, σύμφωνα με έρευνες, στις καλές κλιματολογικές συνθήκες.

Αξίζει να αναφερθεί πως το χωριό είναι το μοναδικό μέρος της χώρας όπου ευδοκιμεί η ιτιόβεργα, με την οποία οι Βαρικιώτες καλαθοπλέκτες κατασκευάζουν πανέμορφα καλάθια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καλυφθεί με βέργα.

Από το Σάββατο, οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία βιβλιοθήκη εμπλουτισμένη με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων, που η ΙΚΕΑ και το Δίκτυο εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting» θα τους προσφέρουν.

Παιχνίδια για δημιουργική απασχόληση και υπολογιστές θα συνθέσουν το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης για όλους όσοι διψούν για γνώση.

Το Newsbomb.gr θα παρακολουθήσει από κοντά αυτή την προσπάθεια της IKEA και θα καταγράψει τα δεκάδες χαμόγελα των κατοίκων, στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο στις 18.00.

Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερωθείτε και για τη διαδικασία της προετοιμασίας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή!

Μάθετε περισσότερα στο:

www.ikea.gr/stathmoiharas

Σχετικές ειδήσεις