ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η Deutsche Telekom προχώρησε στην έκδοση ομολόγων, 4,5 δισ. ευρώ

Γιατί η Deutsche Telekom προχώρησε στην έκδοση ομολόγων, 4,5 δισ. ευρώ

Η γερμανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Deutsche Telekom (DT) προχώρησε στην έκδοση ομολόγων, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περασμένη Πέμπτη ότι θα αρχίσει αγορές εταιρικών τίτλων αργότερα στο έτος, για να επωφεληθεί από τη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού που ανέμενε από την ανακοίνωση αυτή, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

Στο τέλος της Δευτέρας, η DT είχε πουλήσει ομόλογα αξίας 4,5 δις ευρώ, έχοντας λάβει προσφορές 18 δις ευρώ από τους επενδυτές, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η γρήγορη πώληση χρέους - και η ενθουσιώδης υποδοχή της από τους επενδυτές - δείχνει πώς το σχεδόν χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ έχει μεταβάλει τη στάση της αγοράς εταιρικών ομολόγων της Ευρώπης.

«Οι εταιρείες αντέδρασαν γρήγορα, για να επωφεληθούν από τις καλύτερες συνθήκες της αγοράς μετά την ΕΚΤ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Bank of America Corp.

Οι ευρωπαϊκές πιστωτικές αγορές εκτινάχθηκαν μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος. Η ενθουσιώδης διάθεση μεταδόθηκε και στις αμερικανικές αγορές εταιρικών ομολόγων, που επίσης κινήθηκαν υψηλότερα.

Το ράλι προκάλεσε ένα κύμα εκδόσεων ομολόγων από ευρωπαϊκές εταιρείες, τα οποία απορροφήθηκαν από επενδυτές εν όψει των νέων μεγάλων αγοραστών που μπαίνουν στην αγορά. Τη Δευτέρα καταγράφηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος στο έτος όγκος πωλήσεων νέων εταιρικών ομολόγων, επενδυτικής διαβάθμισης, σε ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει πόσα, ή ποια ακριβώς, εταιρικά ομόλογα σχεδιάζει να αγοράσει. Έχει αποκλείσει την αγορά τραπεζικών ομολόγων και δήλωσε ότι θα αγοράζει μόνο εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης σε ευρώ από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες της Ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα των αγορών θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο έχει αυξηθεί στα 80 δις ευρώ τον μήνα από 60 δις ευρώ. Το ετήσιο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης σε βάθος πενταετίας, μειώθηκε την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εταιρεία Markit.

Σχετικές ειδήσεις