ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο επιχειρηματικές αποστολές από την Κίνα στο ΕΒΕΠ

Δύο επιχειρηματικές αποστολές από την Κίνα στο ΕΒΕΠ

Δυο επιχειρηματικές αποστολές από την Κίνα επισκέφθηκαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Η πρώτη επιχειρηματική αποστολή, την οποία συνόδεψε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής και Πολιτιστικής Δράσης της Ελλάδας στην Κίνα Πελαγία Καρπαθιωτάκη, είχε συγκροτηθεί από επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους σε σειρά ξένων εταιρειών, οι οποίοι επισκέπτονταν την Ελλάδα για πρώτη φορά, (μάλιστα με δικά τους έξοδα). Οι τομείς στους οποίους έδειξαν, κυρίως, ενδιαφέρον να επενδύσουν είναι ο τουρισμός, καθώς επίσης και οι κλάδοι των τροφίμων και των νέων τεχνολογιών.

Η δεύτερη επιχειρηματική αποστολή, προερχόμενη από το γραφείο Εμπορίου της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή Wang Guangchun, παρουσίασε τη δυναμική της συγκεκριμένης επαρχίας, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών ευκαιριών (ταχύτατα αναπτυσσόμενη δύναμη στον κατασκευαστικό τομέα, υιοθέτηση των πρακτικών της πράσινης οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, γεωγραφικά ελκυστική κ.ά.), προσκαλώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν κατάλληλα.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Κίνας, επισημαίνοντας ότι: «...το 2015 οι εισαγωγές από την Κίνα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (2,3%), όταν το σύνολο των εισαγωγών της Ελλάδας παρουσίαζε μείωση κατά 9,8%, εξαιτίας και της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει τη σημασία των κινεζικών εισαγωγών για την ελληνική οικονομία σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, όπως και προς όλες τις άλλες χώρες, παρουσιάζουν κόπωση, αφού από το 2013 κινούνται πτωτικά. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματά της και να γίνει περισσότερο εξωστρεφής.

Στο διμερές ισοζύγιο Ελλάδας-Κίνας δεν καταγράφονται πλήρως οι ελληνικές εισπράξεις από τη ναυτιλία, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του κλάδου να διεξάγει συναλλαγές και μέσω άλλων χωρών. Η συμβολή της όμως στην κάλυψη μέρους του εμπορικού ελλείμματος είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι πλοία ελληνικών συμφερόντων μεταφέρουν μεγάλο όγκο καυσίμων και προϊόντων, που εισάγονται στην Κίνα.

Ο στόχος μας, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων προτάσεων, είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, για να μπορούν τα ελληνικά προϊόντα να έχουν ένα ράφι στο μέλλον και οι Έλληνες επιχειρηματίες μία βιτρίνα στην Κίνα..».

Ο W. Guangchun, ανέφερε, ότι «... η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αξιοποιώντας τους τομείς εκείνους, στους οποίους διαθέτει ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία της...».

Σχετικές ειδήσεις