«Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα στην κοινωνική ασφάλιση;»

Newsroom Newsroom

«Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα στην κοινωνική ασφάλιση;»

Εκδήλωση ανοιχτής συζήτησης, με θέμα: «Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην κοινωνική ασφάλιση;» διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προκειμένου να συμβάλει με προτάσεις στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, σύγχρονου και προβλέψιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ειδικότερα, στόχος της ημερίδας είναι η αναζήτηση λύσεων στο φλέγον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης μέσα από συναινετικές και ρεαλιστικές προτάσεις.

«Πέραν της ενημέρωσης των συνέδρων για τα συνήθως γνωστά οικονομικά και άλλα αίτια που εμποδίζουν τον εθνικό κοινωνικό σχεδιασμό, θα κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις και θα αναζητηθούν τα δυνατά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης και συναινετικής εθνικής στρατηγικής» επισημαίνει το επιμελητήριο.

O προέδρος της επιτροπής ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κρεμαλής, υπογράμμισε:«Αναμφισβήτητα, το ζήτημα της άμεσης και συνολικής αναδιάρθρωσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μονοπωλεί την τελευταία περίοδο την επικαιρότητα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η εξυγίανσή του συνδέεται άρρηκτα με την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή που επιτάσσουν οι συμφωνημένες μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η παραπάνω αναδιάρθρωση, όμως, προϋποθέτει τη δραστική και ριζική διευθέτηση μίας από τις εγγενείς αδυναμίες που διαχρονικά εμφάνιζε το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή της χρηματοδότησής του. Ο σχεδιασμός νέων τρόπων χρηματοδότησης του συστήματος, αλλά και η επιλογή ορθών πρακτικών διαχείρισης των ασφαλιστικών κεφαλαίων, αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις για το μεταρρυθμιστή του εθνικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Οι ενέργειές του θα πρέπει να επιδιώκουν όχι μόνο την εξασφάλιση βιωσιμότητας, αλλά και τη διατήρηση ενός επαρκούς επιπέδου παροχών, τις οποίες θα απολαμβάνει στο απώτερο μέλλον η κοινότητα των ασφαλισμένων, αλλά και των συνταξιούχων. Αυτές οι προκλήσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο του συνεδρίου, με σκοπό την εποικοδομητική συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και την κοινή συμβολή τους σε ένα εθνικό θέμα στρατηγικής σημασίας για τη διαγενεακή ισότητα και αλληλεγγύη».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ως ομιλητής ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας με μεγάλη πείρα και εξειδίκευση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και εκπρόσωποι φορέων ιδιωτικής ασφάλισης. Με ιδιαίτερο, εξάλλου, ενδιαφέρον αναμένεται η ανοιχτή συζήτηση στο τέλος του συνεδρίου, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων εργοδοτών και εργαζομένων, εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων και με συντονιστή τον πρόεδρο της επιτροπής ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων, Ομ. Καθηγητή Κοινωνικής Ασφάλισης της Νομικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνο Κρεμαλή, θα συζητήσουν το εθνικό ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την ανίχνευση συναινετικών λύσεων, που θα βοηθήσουν στην επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved