ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φόβος αφανισμού για το ελληνικό επιχειρείν

Φόβος αφανισμού για το ελληνικό επιχειρείν

Απειλούνται με αφανισμό οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το επόμενο διάστημα θα δεχτούν μεγάλες πιέσεις να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους και να αναπτεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το επόμενο εξάμηνο η ενεργή παρουσία των ξένων στις διοικήσεις των τραπεζών θα ανεβάσει τον πήχυ των απαιτήσεων, απαιτώντας να απαλλαχθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από επιχειρήσεις-ζόμπι, τις οποίες τεχνηέντως κρατούσαν ζωντανές οι απερχόμενες διοικήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το σχέδιο που απέστειλαν οι 4 συστημικές τράπεζες στον SSM τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 41 δις. ευρώ τα επόμενα 2,5 χρόνια, ποσό που θα προέλθει από ρυθμίσεις, πωλήσεις σε funds και πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα το διαρκώς μειούμενο διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα αυξάνει τα επίπεδα του ανταγωνισμού, ενώ η έλελιψη ρευστότητας κάνει την αγορά παιχνίδι για τους μεγάλους καιι λίγους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρώτη για το 2016 έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, το 52,2% των μικρών επιχειρήσεων θεωρούσε ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου. Άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετώπιζε το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων.

Η έρευνα προέβλεπε ότι στο επόμενο εξάμηνο οι επιχειρήσεις θα μειωθούν κατά 21.000 και η μείωση θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το 31,4% των αυτοαπασχολούμενων δήλωνε ότι ήταν πολύ πιθανό να διακόψει ή να αναστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι σε μικρές επιχειρήσεις, αντιστοιχεί το 20% του συνόλου των επιχειρηματικών χορηγήσεων των τραπεζών, δάνεια που υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ τα οποία και χρειάζονται ρυθμίσεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αλλά και νέες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να τα καταφέρουν να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Φόβος για την επόμενη μέρα

Οπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης το 50% των επιχειρήσεων ζουν με τον φόβο της επόμενης ημέρας, ενώ το υπόλοιπο 50% διστάζουν να επενδύσουν. Σύμφωνα με στοιχεία από με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), από την επιβολή των capital controls έως και σήμερα, τα λουκέτα ανήλθαν σε 26.000, ενώ παράλληλα καταγράφηκε μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ συνολικά 12.486 νέες επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος απώλειας 14.000-18.000 επιπλέον θέσεων μισθωτής απασχόλησης πέραν των όσων προκύψουν από τα πιθανά λουκέτα στο επόμενο εξάμηνο. Συνολικά, αναμένεται να χαθούν 52.000-55.000 θέσεις απασχόλησης, αν συμπεριληφθούν οι απώλειες από τον αριθμό όσων αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα καλύπτουν το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην ΕΕ), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην ΕΕ) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην ΕΕ). Παράλληλα, το κομμάτι αυτό του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη έχει πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σημειώνουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 35% την τελευταία επταετία (έναντι πτώσης 15% στον υπόλοιπο εταιρικό τομέα).

Δεδομένης της υψηλής βαρύτητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε πρόσφατα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συμφωνία παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος "COSME”, αξιοποιώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, κεντρικού πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις