ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπόμνημα για την ανάταξη της οικονομίας, στον Τσίπρα από το ΒΕΘ

Υπόμνημα για την ανάταξη της οικονομίας, στον Τσίπρα από το ΒΕΘ

Τις θέσεις και τις προτάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την ανάταξη της οικονομίας, κατέθεσε με σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κατά τη συνάντηση τους, ενόψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παραδίδοντας το υπόμνημα στον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «έναν επικίνδυνο δυϊσμό ανάπτυξης, μόνο με ευχολόγια, και υπανάπτυξης, που αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα». Όπως ανέφερε, «τα τελευταία έξι χρόνια πανελλαδικά, έκλεισαν περισσότερες από 244.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 843.000 θέσεις εργασίας. Ζοφερή είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους, το εν λόγω διάστημα, να αγγίζουν τις 11.500, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τις 50.000». Πρόσθεσε δε ότι, «όσο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται παθητικά, τόσο η επιχειρηματικότητα θα βουλιάζει ενώ οι προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομίας συνεχώς θα περιορίζονται.

Οι ΜμΕ δεν μπορούν να στηριχθούν σε νεφελώδεις υποσχέσεις. Θέλουν καθαρά λόγια, καθαρές λύσεις, πρόοδο και όχι οπισθοδρόμηση». Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι «το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη πρέπει να εκπορεύεται από έναν υγιή ιδιωτικό τομέα και όχι από το κράτος. Το κράτος θέτει τις προϋποθέσεις, ώστε να λειτουργήσει υγιώς η ελεύθερη αγορά».

Σύμφωνα με το ΒΕΘ, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η χώρα, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. «Αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα λησμονείται ακόμη και η ύπαρξή της, θα πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, ώστε να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση και να επιτευχθεί ο αναπροσανατολισμός του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια» τονίζεται στο υπόμνημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προτάσεις του ΒΕΘ:

Σχετικές ειδήσεις