ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Creative Greece 2017: Η εξωστρέφεια στην ελληνική επιχειρηματικότητα (pics)

Creative Greece 2017: Η εξωστρέφεια στην ελληνική επιχειρηματικότητα (pics)

Φωτογραφίες: Ν. Κόρνφορντ

Τις δυνάμεις της εξωστρέφειας στις οποίες πρέπει να στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας ανέδειξε το φόρουμ «Creative Greece 2017», που διοργάνωσε ο οργανισμός Active Business Publishing, τη Δευτέρα (20/03/2017).

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ – ΜΑΡΔΑΣ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Στο φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής, των εμπορικών επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας, κοινός ήταν ο προβληματισμός για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, την καλύτερη διασύνδεση της οικονομικής διπλωματίας με τους άλλους σχετικούς με τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια φορείς της πολιτείας, καθώς και για την υπέρβαση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων.

«Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης, η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά αποθέματα δημιουργικών δυνάμεων. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι εξαγωγές του 2016 κατέρριψαν ένα ακόμη ρεκόρ αυξάνοντας σε απόλυτα νούμερα τις επιδόσεις τους» τόνισε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Σπύρος Κτενάς. «Για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, πρέπει να γίνουν την επόμενη 5ετία επενδύσεις της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη στάση που δείχνουμε σήμερα, σε σημαντικά επενδυτικά σχέδια όπως το Ελληνικό, η αξιοποίηση των λιμανιών, η αξιοποίηση των δικτύων και αεροδρομίων της χώρας» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε για τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και καταγράφεται και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Πλέον υπάρχουν ελληνικές εταιρείες με προδιαγραφές χωρών όπως η Ολλανδία ή το Βέλγιο, οι επιχειρήσεων των οποίων εξάγουν από το 60 έως το 75% της παραγωγής τους. Ως προς την οικονομική διπλωματία της χώρας, την περασμένη χρονιά παράχθηκε σημαντικό έργο, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Το 2016 διοργανώθηκαν 12 μεικτές διυπουργικές επιτροπές με άλλες χώρες, καθώς και 16 επιχειρηματικές αποστολές σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Για το 2017, έχουν προγραμματιστεί 22 αποστολές σε χώρες στρατηγικού ενδιαφέροντος, «επεκτεινόμενοι στην Αφρική και στη Μέση ανατολή και προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε και ένα σύνολο μέτρων πολιτικής συνεργασίας με χώρες που παλιότερα δεν είχαμε ιδιαίτερες επαφές» πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.

Το τρίπτυχο «χαμηλότεροι φόροι, χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα» αντέτεινε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ως την αναγκαία πολιτική για να μπει και πάλι μπροστά η «μηχανή» της οικονομίας. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στους επιχειρηματίες που δημιουργούν έστω και μια θέση εργασίας, θα πρέπει να στρώνουμε κόκκινα χαλιά. Η πραγματική κοινωνική πολιτική σήμερα είναι η επιχειρηματικότητα. Το δημόσιο δεν έχει μαντήλι να κλάψει, δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες μόνο από τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να προκύψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας και Γιώργος Βλάχος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, ο διευθυντής του τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, Νίκος Καραγεωργίου και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αυλωνίτης.

Στο πλαίσιο του φόρουμ απονεμήθηκαν οι διακρίσεις «Creative Greece Awards 2017» στις επιχειρήσεις της χώρας με τις υψηλότερες επιδόσεις βάσει κύκλου εργασιών, στον τομέα της εξωστρέφειας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που βραβεύθηκαν ήταν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Εκ μέρους της οικογένειας Γιαννακόπουλου και της διοίκησης της εταιρείας, το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια Διασφάλισης Ποιότητας του ομίλου, Γεωργία Βέρδη. Η εξωστρέφεια αποτελούσε πάντα ένα μεγάλο στρατηγικό όραμα της ΒΙΑΝΕΞ και ήδη από το 1993 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή φαρμάκων για εξαγωγές στην Ευρώπη, ανέφερε η κ. Βέρδη. «Μετά από 24 χρόνια συνεχούς προσπάθειας στο τομέα των εξαγωγών, σήμερα το 65% της παραγωγής μας εξάγεται στο εξωτερικό. Τα φάρμακά μας προωθούνται σε 50 χώρες της Ευρώπη, της Ασίας (Ιαπωνία, Κίνα), της Μέση Ανατολής και Αφρικής, σε σύνολο 31 εκατ. συσκευασιών» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, η κ. Βέρδη σημείωσε ότι επηρέασε αρνητικά όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στην ελληνική αγορά. «Παρόλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας συνέχισε τις επενδύσεις σε παραγωγικό και ποιοτικό εξοπλισμό, σε επιπρόσθετες διεθνείς πιστοποιήσεις, ώστε να ξεχωρίζει στο διεθνές φαρμακευτικό περιβάλλον. Τα τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια παράγουν φάρμακα για μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες (π.χ. Lilly, BMS, MSD) και για προϊόντα ανάπτυξης της ΒΙΑΝΕΞ. Διαθέτουμε πιστοποιήσεις ISO, EU GMP, GDP, EFQM και από 17 φαρμακευτικούς οργανισμούς υγείας άλλων χωρών. Συγχαίρω όλο το προσωπικό της εταιρείας, τα 1.200 άτομα, για την αφοσίωσή τους, την υψηλή τους γνώση και την παραγωγικότητά τους. Τελικά, μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που καθοδηγούνται από σωστούς ηγέτες, με την υψηλή ποιότητα και με το αφοσιωμένο προσωπικό, να ξεχωρίζουν και να επιτυγχάνουν στο εξωτερικό» κατέληξε.

Συνολικά, οι εταιρείες, οι οποίες βραβεύθηκαν ήταν: ΔΕΠΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ, GRECOTEL, Intercomm Foods, Boehringer Ingelheim, ΟΣΕ, Unipharma, Pharmathen, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Intralot, ΒΙΑΝΕΞ, Megara Resins, Costa Navarino, Καρέλια, Sarantis Group, Elpen, Αλουμάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΣΕΒΙΤΕΛ, DUR SA.

Επίσης, διακρίσεις απονεμήθηκαν στις εταιρείες: SANI RESORTS, Folli Follie, ΕΛΒΑΛ, Celestyal Cruises, Χαλκόρ, Ολυμπία Οδός, ΖΑΓΟΡΙ, Vioryl, ELVIAL, MISKO, EZA, Atlas Tapes, Παλίρροια Σουλιώτης, Μεβγάλ, Green Cola, Aegean Airlines, ΒΙΚΟΣ, ΑΣΤΗΡ Βυτογιάννης, Goldair Group, ΛΟΥΞ.

Τέλος, πιστοποιητικά έλαβαν οι Apivita, Rontis, Mega Disposables, Power Health, Ευβοϊκή Ζύμη, Νηρέας, Νιτσιάκος, Μάρμαρα Παυλίδης και Adelco.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις