ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά και την «υπογραφή» της ΝΔ για τα νέα μέτρα!

«Βόμβα» Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά και την «υπογραφή» της ΝΔ για τα νέα μέτρα!

Να δεθεί «χειροπόδαρα» η Ελλάδα με μνημόνια και λιτότητα διαρκείας θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο φέρεται να ζητά από τη ΝΔ να υπογράψει τα νέα μέτρα για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου!

Την αποκάλυψη σχετικά με το ΔΝΤ έκανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, στο περιθώριο του Ecofin της Τρίτης, ωστόσο άμεσα το Ταμείο έσπευσε να το διαψεύσει!

Όπως είπε, το Ταμείο ζητά τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά το 2019 και σχετίζεται με τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%.

O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Σαπέν εμφανίστηκε αυστηρός με τις θέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά, κάνοντας λόγο για «εμμονή» του ΔΝΤ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.

«Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις.

Διαψεύδει το ΔΝΤ

Κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο «διέρρεαν» στο Bloomberg ότι δεν ισχύει αυτό το οποίο δήλωσε ο κ. Σαπέν, καταδεικνύοντας τη διάσταση μεταξύ των δανειστών.

Σχετικές ειδήσεις