ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκπληκτικό βίντεο: Η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Ασπροπύργου από ψηλά!

Εκπληκτικό βίντεο: Η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Ασπροπύργου από ψηλά!
Η λειτουργία της σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος

Αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι έχει καθοριστική σημασία για το νερό που πίνουμε και τροφοδοτεί το Θριάσιο Πεδίο, τη Σαλαμίνα και τα δυτικά προάστια της Αθήνας, πολλοί δεν τη γνωρίζουν -ή δεν την έχουν δει.

Της Ειρήνης Πολλάλη

Ο λόγος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Ασπροπύργου, η οποία τώρα αποκαλύπτεται μέσα από ένα εκπληκτικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΥΔΑΠ!

Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΝ στον Ασπρόπυργο, πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια ξεναγήσεις σε μαθητές, φοιτητές και σε διάφορους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, το παρακάτω aerial βίντεο με τα ομολογουμένως εντυπωσιακά πλάνα κάνει για πρώτη φορά τον γύρο του Διαδικτύου και σίγουρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά στοιχεία αναφορικά με τη συγκεκριμένη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού που δεν γνωρίζαμε και τα οποία ανακαλύψαμε -και μάθαμε- με αφορμή την ξεχωριστή αυτή εναέρια βιντεοσκόπηση!

Η λειτουργία της σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος

Το γεγονός ότι κάνουμε λόγο για μία από τις πιο εξελιγμένες μονάδες επεξεργασίας νερού στη χώρα μας κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Και αυτό διότι η εν λόγω ΜΕΝ διαθέτει υπερσύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία εγγυώνται την ποιότητα του νερού που πίνουμε.

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, για τη Μονάδα του Ασπροπύργου αφορά στο γεγονός ότι η ύπαρξή της σχετίζεται άμεσα με την προστασία του πλανήτη. Για την ακρίβεια, αποτελεί μία από τις από τις τέσσερις ΜΕΝ της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας που λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος!

Πώς συμβαίνει αυτό; Στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Ασπροπύργου, πέρα από την παραγωγή πόσιμου νερού, γίνεται παράλληλα και επεξεργασία απόνερων (συνήθως προέρχονται από τα πλυσίματα των φίλτρων και τη δεξαμενή καθίζησης). Έπειτα, λοιπόν, από προσεκτική επεξεργασία, αρκετά από τα απόνερα αυτά γίνονται νερό το οποίο επιστρέφεται στο κανάλι του Μόρνου!

Το παραπάνω στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε τη μεγάλη σημασία που έχει -ιδιαίτερα εν έτει 2019- η προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας, η μη κατασπατάληση νερού και συνεπώς, η προστασία του περιβάλλοντος! Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση.

Δείτε εδώ το εκπληκτικό βίντεο:

Η τροφοδοσία από τον Μόρνο και οι πιλοτικές εφαρμογές

Και μπορεί στο aerial βίντεο από τον Ασπρόπυργο να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε σε πρώτο πλάνο τις εγκαταστάσεις της ΜΕΝ, ωστόσο, εκείνο που το βίντεο της ΕΥΔΑΠ δεν μας αποκαλύπτει είναι ότι η τροφοδοσία των συγκεκριμένων διυλιστηρίων γίνεται με ακατέργαστο νερό που φτάνει εκεί με φυσική ροή από το κανάλι του γειτονικού Μόρνου.

Βλέπετε, ο Μόρνος και ο Εύηνος αποτελούν τους κύριους υδροδότες από τους οποίους η ΕΥΔΑΠ προμηθεύεται ακατέργαστο νερό. Το νερό από τον Μόρνο, λοιπόν, οδηγείται στη ΜΕΝ Ασπροπύργου. Από εκεί -και μέσα από τους κλάδους τους οποίους μπορούμε να δούμε στο βίντεο- γίνεται σε καθημερινό επίπεδο η επεξεργασία 200.000 κ.μ. νερού!

Πέρα από το κομμάτι της επεξεργασίας του νερού, ωστόσο, οι κλάδοι στη ΜΕΝ του Ασπροπύργου διαθέτουν ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ποιο είναι αυτό; Το ότι μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα! Το χαρακτηριστικό αυτό δίνει στους υπεύθυνους της Μονάδας τη δυνατότητα να αξιοποιούν και να «τεστάρουν» τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και να πραγματοποιούν πιλοτικές δοκιμές, πριν από την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στις άλλες ΜΕΝ. Χάρη στις τεχνολογίες αυτές και τη διαδικασία που ακολουθείται, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε. Πόσω μάλλον γνωρίζοντας πως στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Ασπροπύργου υπάρχει και η δυνατότητα προεπεξεργασίας του νερού σε περιπτώσεις εποχιακών ή έκτακτων προβλημάτων ποιότητας του ακατέργαστου νερού.

Το σίγουρο είναι πως η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Ασπροπύργου εντυπωσιάζει, τόσο μέσα από το εκπληκτικό aerial video της ΕΥΔΑΠ, όσο και χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της και τις καινοτόμες λειτουργίες της! Για εμάς, είναι αναμφίβολα σημαντικό να μπορούμε να βλέπουμε και να μαθαίνουμε τα πάντα αναφορικά με το «ταξίδι» του νερού που φτάνει κάθε μέσα στις βρύσες των σπιτιών μας και να αισθανόμαστε βέβαιοι για την ποιότητά του.

Ρoή Ειδήσεων