ΕΡΓΑΣΙΑ

Συντάξεις: H απόλυτη φτώχεια - Στον βωμό της αξιολόγησης όλοι οι Έλληνες

Συντάξεις: H απόλυτη φτώχεια - Στον βωμό της αξιολόγησης όλοι οι Έλληνες

Όποιος πρόλαβε πρόλαβε: Χάσμα γενεών φέρνει το ασφαλιστικό...Κερδισμένος συνταξιούχος είναι ο παλιός συνταξιούχος, καθώς το νέο ασφαλιστικό μοιράζει τα «προνόμια» με... σειρά προτεραιότητας.

ΟΙ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 20 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Με βασικό κανόνα το «όποιος πρόλαβε - πρόλαβε» και το «κάθε πέρυσι και καλύτερα», οι νέες συντάξεις που θα δοθούν με το νέο σύστημα θα είναι μειωμένες κατά 30% και οι νεότεροι ασφαλισμένοι θα είναι και οι περισότερο χαμένοι αφού θα χρειαστεί να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για μικρότερες συντάξεις.

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές και τις αποδοχές των Ελλήνων, τιμωρεί τις νεότερες γενιές, μειώνει συντάξεις και εφάπαξ, καταργεί το ΕΚΑΣ, ενοποιεί τα ταμεία, αυξάνει τις εισφορές και καταργεί την ανταποδοτικότητα. Περίπου 120.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα ΕΚΑΣ 30 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν το επίδομα (σταδιακά καταργείται για όλους έως τα τέλη του 2019).

Ταυτόχρονα μπαίνει οροφή στα 1.800-1.820 ευρώ καθαρά και ακόμα κι αν κάποιοι έχουν ασφαλιστεί για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά σε εισφορές, δεν θα αλλάζει κάτι στο ύψος των συντάξεών τους.

Γενικά, αυξάνονται οι εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους, εκτός των χαμηλόμισθων και χαμένοι είναι όλοι όσοι δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι υψηλοσυνταξιούχοι (με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ ή 1.170 ευρώ κατά μέσω όρο αν αφαιρεθούν οι εισφορές ασθενείας και η εισφορά αλληλεγγύης), οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και όσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ.

Στις καινοτομίες του περιλαμβάνονται:

-Καταργεί τα κατώτατα όρια της σύνταξης, με συνέπεια να χορηγούνται εφεξής χιλιάδες συντάξεις των 200-300 ευρώ.
-Αυστηροποιεί απάνθρωπα τις συντάξεις χηρείας και διαζευγμένων, με ρυθμίσεις που προσκρούουν στις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της οικογένειας.
-Χορηγεί την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με 40 χρόνια εργασίας στο 62ο έτος ηλικίας ή με 20 χρόνια στο 67ο, αποκλείοντας έτσι τους μισούς ασφαλισμένους από την πλήρη εθνική σύνταξη
-Φέρνει την «εθνική» σύνταξη πολλών ταχυτήτων, αφού προβλέπει 20 διαφορετικά «είδη» «εθνικής» σύνταξης(!) ανάλογα με το ύψος της. Έτσι στο νέο ασφαλιστικό τοπίο θα έχουμε «εθνική» σύνταξη των 384 € και 346 € με 20 ή 15 έτη εργασίας, αντιστοίχως, στο 67ο, αλλά και «εθνική» των 192 € και των 153 € για τους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας πάνω και κάτω από 50%, αντιστοίχως.

Ουσιαστικά, το νέο ασφαλιστικό δημιουργεί διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων με διαφορετικά δικαιώματα και προνόμια ανάλογα με το πότε βγήκαν ή θα βγουν σε σύνταξη, με τους παλαιότερους να είναι πιο κερδισμένοι και τους νεότερους πιο χαμένοι.

- Οι ασφαλισμένοι που έχουν βγει στη σύνταξη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. Οι κύριες συντάξεις τους θα μείνουν ως επί τω πλείστον στο αλώβητο μέχρι την 1.1.2019.
- Οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά την έναρξη ισχύος του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου. Θα ισχύσουν γι΄ αυτούς άμεσα τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις.
- Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που θα βγουν στη σύνταξη μετά την έναρξη ισχύος του επικείμενου νόμου και συγκεκριμένα φέτος, το 2017 και το 2018. Προβλέπεται σταδιακή κάλυψη της "προσωπικής διαφοράς" στις κύριες συντάξεις τους.
- Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που έχουν βγει στη σύνταξη μετά 1.1.2015 αλλά πριν την έναρξη ισχύος του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου. Θα ισχύσουν γι΄ αυτούς τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης (δηλαδή εκείνα που θα ισχύουν μέχρι την έναρξη ισχύος του επικείμενου νόμου).
- Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι) . Θα ισχύσουν για αυτούς ειδικά ποσοστά αναπλήρωσης μέχρι το 2031.

Παρά τις αντιδράσεις που κλιμακώνονται, μέσα στο Σαββατοκύριακο συζητείται και ψηφίζεται εσπευσμένα το νομσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πάει με ψηφισμένο το ασφαλιστικό στο Eurogroup της Δευτέρας, δείχνοντας αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο άλλοι θεωρούν ότι με δεδομένο ότι δεν έχει πάρει πράσινο φως από τους θεσμούς το νομοσχέδιο, η ψήφισή του πριν το Eurogroup ίσως να γυρίσει μπούμεραγκ.

Σχετικές ειδήσεις