ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup LIVE: Αγκάθι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF

Eurogroup LIVE: Αγκάθι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF

Eurogroup | Ειδήσεις: Πανηγυρικό υπέρ της Ελλάδας το κλίμα κατά την έναρξη της Συνεδρίασης - Θετικές δηλώσεις από τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης - «Ιστορική στιγμή για την Ε.Ε. και την Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί - «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα success story», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ -Μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση - Κατά τη διάρκεια του Eurogroup προέκυψε διαφωνία με αποτέλεσμα να παραταθεί η αγωνία για την ολοκλήρωση του Eurogroup

Μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς λιτότητας και δράματος, η χώρα μας μπαίνει σήμερα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου με βασικό στόχο την ελάφρυνση του χρέους και τον καθορισμό των βημάτων για την μεταμνημονιακή εποχή, που προφανώς θα περιλαμβάνει και αυστηρή εποπτεία.

Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική καθώς, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία ενώ, είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που η Ελλάδα δεν πρόκειται να φάει… κατσάδα από τους εταίρους.

Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αλλά κόλλησε λίγο πριν από τις 19:00 ώρα Ελλάδας

Αν και οι περισσότετοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στην Ελλάδα κατά την προσέλευσή τους, στη συνέχεια προέκυψε «εμπλοκή» στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και στο ύψος της δόσης προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή στη συνεδρίαση.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μετά από διαφωνίες που προέκυψαν, πραγματοποίησαν μία τριμερή συντάντηση που διήρκεσε ώρες. Λίγο μετά τις 23.15 το Eurogroup άρχισε και πάλι τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους, λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.

Το κείμενο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνει απολύτως καμία δέσμευση για νέα μέτρα, ανέφερε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χρειάζεται ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός», που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως «είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την ελπίδα να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

Σχετικές ειδήσεις