ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: 66 Έλληνες ναυτικοί σε πλοία που βρίσκονται στην περιοχή

Ακτοφυλακή της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα
Σκάφος της Ακτοφυλακής της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα (φωτογραφία αρχείου)
AP

Να απομακρυνθούν άμεσα και με ασφάλεια τα ελληνικά πλοία από τη θαλάσσια περιοχή Ουκρανίας - Ρωσίας, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). 

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, αυτή τη στιγμή εννέα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία πλέουν στην περιοχή. Σε αυτά υπηρετούν περισσότεροι από 200 ναυτεργάτες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και 66 Έλληνες.

Η Ένωση επισημαίνει ότι οι ναυτεργάτες που ταξιδεύουν με πλοία στην περιοχή, αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους, εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ήδη έχουν χτυπηθεί δύο πλοία με ρωσική σημαία στην Αζοφική θάλασσα και ένα πλοίο τουρκικών συμφερόντων, με οβίδα ενώ έπλεε ανοιχτά της Οδησσού» αναφέρει.

Για την προστασία της ζωής των ναυτεργατών, η ΠΕΝΕΝ ζητά από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας να γίνουν άμεσα συντονισμένες ενέργειες με τις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες, για την επείγουσα και ασφαλή απομάκρυνσή τους από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τέλος, επισημαίνει ότι ήδη τα ναύλα στην εμπόλεμη περιοχή έχουν σημειώσει «ιλιγγιώδη–αστρονομική αύξηση» και δεν πρέπει οι ναυτικοί να αφεθούν στην τύχη τους και «να αποτραπεί κάθε τυχοδιωκτική και επικίνδυνη ενέργεια που θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr