ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΕΝΕΝ: Καταγγέλλει την παρέμβαση εισαγγελέα στο λιμάνι

ΠΕΝΕΝ: Καταγγέλλει την παρέμβαση εισαγγελέα στο λιμάνι

Την τρικομματική κυβέρνηση καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» σε βάρος του αγώνα των απλήρωτων ναυτεργατών, που με συνδικαλιστική παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματα, εμπόδιζαν την αναχώρησή τους από το λιμάνι του Πειραιά.


Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προς τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη, μετέβη στο λιμάνι εισαγγελέας, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων, τους προειδοποίησε ότι είναι επιστρατευμένοι και ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία. Ο εισαγγελέας απείλησε με αυτόφωρο το πλήρωμα, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους της στεριάς που ήταν αλληλέγγυοι στους ναυτεργάτες, αν δεν απέπλεε το πλοίο.

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι η τρικομματική κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, οι δικαστικές και λιμενικές αρχές «αντί να επιτίθενται και να τρομοκρατούν τους ναυτεργάτες θα έπρεπε άμεσα να κινηθούν και να επιβάλουν την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τις προβλεπόμενες κυρώσεις εναντίον των εφοπλιστών που συστηματικά παρανομούν καταστρατηγώντας τον νόμο, την ΣΣΕ και την Ναυτική νομοθεσία».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

«Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά και τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου που για άλλη μια φορά στα πλαίσια της πυγμής, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας κινητοποίησαν τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές με στόχο να υποτάξουν τους Ναυτεργάτες που αγωνίζονται για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους σε δεκάδες Ακτοπλοϊκά και επιβατηγά πλοία.

Η αυτονόητη και ανθρώπινη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτεργατών αντιμετωπίζεται με την κρατική, εφοπλιστική και δικαστική καταστολή με την ποινικοποίηση και την απειλή διώξεων και απολύσεων.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα αργά το βράδυ στις 5/6/2013 στην διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης των Ναυτεργατικών Σωματείων στο Ε/Γ-Ο/Γ «Μυτιλήνη» δείχνουν ότι σύσσωμος ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός τέθηκε στην υπηρεσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου με σκοπό να κάμψει τις δίκαιες διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Ναυτεργατών.

Συνιστά πολιτική αθλιότητα του χειρίστου είδους η επίκληση της πολιτικής επιστράτευσης προκειμένου να υπονομευθεί και να χτυπηθεί ο αγώνας των Ναυτεργατών για το δικαίωμά τους να πληρώνεται η δουλειά τους και ο μόχθος τους που γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Εκφράζουμε την οργή μας προς την τρικομματική κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τις Λιμενικές και Δικαστικές αρχές στις οποίες επανειλημμένα έχουμε απευθυνθεί με υπομνήματα, διαμαρτυρίες αλλά και παραστάσεις για την απλήρωτη Ναυτική εργασία.

Διαπιστώνουμε όμως ότι συστηματικά κωφεύουν, αδρανούν και αδιαφορούν για το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Αντί να επιτίθενται και να τρομοκρατούν τους Ναυτεργάτες θα έπρεπε άμεσα να κινηθούν και να επιβάλουν την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τις προβλεπόμενες κυρώσεις εναντίον των εφοπλιστών που συστηματικά παρανομούν καταστρατηγώντας τον νόμο, την ΣΣΕ και την Ναυτική νομοθεσία».