ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Δεν τίθεται θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους

Σόιμπλε: Δεν τίθεται θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους

«Συζητήσαμε εντατικά, όχι σε απόλυτη συμφωνία. Μιλήσαμε σε ένα γενικότερο πνεύμα συνεννόησης, δεδομένου ότι υπάρχει φιλία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

«Είμαστε δεσμευμένοι και οι δύο για μια ισχυρή Ευρώπη. Δεν έχουμε ξεπεράσει εντελώς την κρίση, αλλά έχουμε προχωρήσει αρκετά. Τον δυσκολότερο δρόμο σε αυτήν την κατάσταση τον είχε η Ελλάδα. Πάντοτε έλεγα πως πρέπει να δείχνουμε σεβασμό για τον δύσκολο δρόμο που καλούνται να βαδίσουνε οι πολίτες στην Ελλάδας, και για τις προόδους που έχει κάνει η Ελλάδα», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Παρόλες τις προόδους μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα. Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, αλλά έχουν γίνει αξιοσημείωτες πρόοδοι κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ΄ό,τι πολλοί περίμεναν».

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα για να πετύχει μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα δημιουργίας μίας γερμανικής Ευρώπης, αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει διαρκώς. Πρέπει, λοιπόν και καλούμαστε να δώσουμε την απάντηση στα σημερινά δεδομένα, σε ό,τι αφορά στη νεολαία και τις θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να εργαστούμε προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε.

«Δεν έκρυψα τον σκεπτικισμό μου για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η άποψη των ψηφοφόρων των άλλων κρατών. Εχουμε οικοδομήσει από κοινού ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έχουμε μια κοινή νομισματική πολιτική», είπε ο κ. Σόιμπε και δήλωσε με νόημα: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία».

Σχετικές ειδήσεις