ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παιχνίδια τακτικισμού από το ΔΝΤ - Αιφνιδιασμός Λαγκάρντ από την Αθήνα

Παιχνίδια τακτικισμού από το ΔΝΤ - Αιφνιδιασμός Λαγκάρντ από την Αθήνα

Αιφνιδιασμένη η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την απόφαση της Ελλάδας να αναβάλει τη σημερινή πληρωμή προς το ΔΝΤ της προγραμματισμένης δόσης και να την μεταθέσει για εξόφληση μαζί με τις υπόλοιπες δόσεις στο τέλος του Ιουνίου κάνει λόγο ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ... ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια ένιωσε "πολύ άσχημα" με την εξέλιξη καθώς ήταν βέβαιη ότι η Αθήνα θα πληρώσει κατόπιν των διαβεβαιώσεων Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Αυτό καθιστούσε σαφές με απόλυτη βεβαιότητα σε όλες τις τις συνομιλίες χρησιμοποιώντας μάλιστα τα λόγια του Ελληνα πρωθυπουργού.

Αμερικανικές πηγές έκαναν λόγο πως όταν έγινε η παρέμβαση των Αμερικανών στο Ταμείο για την Ελλάδα δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς υπάρχει απόφαση ότι θα τηρούνται οι κανονισμοί και οι όροι που έχουν τεθεί.

Μέλος του ΔΣ του Ταμείου που έχει συνήθως υποστηρικτική στάση απέναντι στην Ελλάδα τόνιζε μάλιστα πως εντυπωσιάστηκε και ο ίδιος από την σκληρότηρα που επιδεικνύει τόσο η γενική διευθύντρια όσο οι άνθρωποί της που ασχολούνται με τη χώρα.

Το Ταμείο φαίνεται πως θέλει να επιτευχθεί συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους δίχως τη συμμετοχή του ίδιου και επιθυμεί να εκδώσει μια υποστηρικτική μόνο ανακοίνωση, τονίζοντας τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας του.

Εκτιμά, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, όπως μετέδωσε το Mega, το ΔΝΤ ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα και εκεί εφόσον συμμετέχει θα θέσει ως πρώτο όρο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέμα στο οποίο έκανε προς ώρας τακτική υποχώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα - τελευταία - τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τονίστηκε ότι αντίθετα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Εκφράστηκε τέλος, η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Σημειώνεται ότι στις 18:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Σχετικές ειδήσεις