ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σοκαρισμένος ο Τσακαλώτος από την προκλητική πρόταση των δανειστών» (video)

«Σοκαρισμένος ο Τσακαλώτος από την προκλητική πρόταση των δανειστών» (video)

Τον κώδωνα του κινδύνου έσπευσε να κρούσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει «σοκαρισμένος» από την «προκλητική πρόταση» των δανειστών.

«Εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, θα ενσκήψει μια πολύ επικίνδυνη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 και τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

Ερωτηθείς πόσο κοντά θεωρεί ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε μια χρεοκοπία, σημείωσε: «Νομίζω ότι εάν επικρατήσει η λογική, εάν οι εταίροι της Ελλάδας λάβουν υπόψη τους τη μετριοπάθεια που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει μια καλή λύση».

Όταν ο Μέισον επέμεινε για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Νομίζω στο εγγύς μέλλον. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να αποφασίσει υπέρ της δημοκρατικής πορείας, της ευέλικτης πορείας, της πορείας η οποία εμπεριέχει κοινωνικές αλλαγές, που ενσωματώνει τις προσδοκίες του κόσμου, που θέλει να ανήκει κάπου».

Η Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, πρέπει να αποφασίσει αν «η δημοκρατία μετράει, ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, ή ότι είναι ένας θεσμός βασισμένος σε κανόνες υπέρ των πλουσίων».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών, οι οποίες κατά τον Μέισον μοιάζουν να προεξοφλούν την αποτυχία των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας συμφωνίας, ο συντονιστής της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς απάντησε: «Οι αγορές μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα, όπως γνωρίζετε οι αγορές δεν είναι σταθερές ως προς αυτό όσον αφορά στην Ελλάδα και θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση λόγω των ειδήσεων. Oι ειδήσεις τις επηρεάζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε από μέρα σε μέρα, διότι τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα».

«Υπάρχει αβεβαιότητα. Αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε αυτή την αβεβαιότητα. Και το κάνουμε αυτό ακριβώς επειδή πιστεύουμε σε μια άλλη Ευρώπη. Είμαστε συστημικά υπέρ της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης, η διάλυση της ευρωζώνης, θα οδηγούσε σε μια πολύ άσχημη πολιτική κατάσταση, θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικές (σ.σ. νομισματικές) υποτιμήσεις, και πέραν αυτού σε εθνικισμούς όπως εκείνοι της περιόδου του (σ.σ. Δεύτερου Παγκοσμίου) Πολέμου, ή ακόμη χειρότερους. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μας δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με tweet του Πολ Μέισον, ο αν. υπουργός δήλωσε σοκαρισμένος, αλλά και εξοργισμένος από την προκλητική πρόταση που παρέδωσαν οι Θεσμοί στην ελληνική πλευρά…

Σχετικές ειδήσεις