ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Χρέος και προαπαιτούμενα υπό το άγχος των εκλογών

Eurogroup: Χρέος και προαπαιτούμενα υπό το άγχος των εκλογών

Η δεύτερη ελάφρυνση του χρέους, τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου και τα μετεκλογικά σενάρια θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο. Eκεί, βρίσκονται ήδη και οι κ.κ. Χουλιαράκης και Στουρνάρας, για να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια και να εξηγήσουν τα τεκταινόμενα στην προεκλογική Ελλάδα.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Κι αυτό γιατί ενώ έχει ήδη αρχίσει η συγγραφή των προαπαιτούμενων (prior actions) που θα ζητηθούν αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο της αστάθειας και των επαναληπτικών εκλογών. Η ελληνική πλευρά πρόκειται επίσης να ενημερώσει για την έως τώρα πρόοδο της προετοιμασίας εφαρμογής των μέτρων των επομένων μηνών, ενώ θα συμφωνηθεί ένα χρονοδάγραμμα ενεργειών μέχρι την αξιολόγηση και τη δόση των 2 δις. ευρώ.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την έκθεση των θεσμών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τις λεπτομέρειες που μένουν να διευκρινιστούν, αλλά και για τις προοπτικές του προγράμματος. Εν συνεχεία, θα είναι η σειρά του κ. Χουλιαράκη να παρουσιάσει μια αντίστοιχη έκθεση από ελληνικής πλευράς.

'Ενα απο τα θέματα της ατζέντας θα είναι και η δεύτερη ελάφρυνση του χρέους, που θα γίνει μέσω της αύξησης της περιόδου χάριτος και της επιμήκυνσης των δανείων, ενώ κρίσιμη παράμετρος είναι ο καθορισμός του χρόνου έναρξης των συνομιλιών.

Από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Euroworking group έγινε σαφές ότι η πλειονότητα των χωρών-μελών του ευρώ λόγω των δημοσκοπήσεων και του ρευστού πολιτικού τοπίου που διαμορφώνεται στην Αθήνα ζητά την αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης του Οκτωβρίου από τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Η συζήτηση, θεωρούν, πρέπει να ξεκινήσει για να μη διαιωνίζεται μια κατάσταση στην οποία όλοι συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο χωρίς όμως να δίνεται λύση.
Οσο γρηγορότερα προχωρήσει το Debt Sustainability Report (DSA), και εμπλακεί και το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, τόσο ισχυρότερη θα γίνει η συμφωνία και η αξιοπιστία της Ευρωζώνης .

Τα αποφασισμένα προαπαιτούμενα

Αν και η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει ισοδύναμα, δεν αμφiσβητείται, δεν προβλέπεται να γίνει σε αυτή τη φάση αφού το προαπαιτούμενα είναι σχεδόν απόλυτα καθορισμένα, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Έτσι τα επόμενα μέτρα του Οκτωβρίου είναι λίγο-πολύ αποφασισμένα και το περίγραμμά τους γνωστό.

Εκτός από την ολοκλήρωση των στρες-τεστ που είναι σε εξέλιξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την καταγραφή των κόκκινων δανείων ανά κατηγορία στα προαπατούμενα είναι η φορολογία και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το θέμα των αλλαγών στην φορολογία εισοδήματος θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της πρώτης αξιολόγησης ενώ μέχρι και το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το βασικό και τα εναλλακτικά σενάρια για την ενιαία κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και της σταδιακής αλλαγής της φορολογίας των αγροτών. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ενσωματώνει και το ειδικό τέλος αλληλεγγύης.

Στο μέτωπο της καταπολέμησης τη διαφθοράς το κομμάτι που αφορά το υπουργείο Οικονομικών είναι το νέο ποινολόγιο για τις υποθέσεις φορολογικών παραβάσεων και φοροδιαφυγής. Πρόκειται να επαναπροσδιοριστούν οι ποινές για κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής ενώ αναμένεται να καταργηθούν να πρόστιμα που ισχύουν σήμερα για παραβάσεις του κώδικα φορολογικής απεικόνισης.

Επίσης θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί ώστε η Ελλάδα να πάρει τα 2 δις ευρώ της δόσης του Σεπτεμβρίου που αναμένεται να δοθεί μέχρι το Νοέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις