ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάαρτεν Φερβέι: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της Task Force

Μάαρτεν Φερβέι: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της Task Force

Ένας Ολλανδός παίρνει το «τιμόνι» της Task Force από τον Γερμανό, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο χαρακτηριζόμενος ως «ψυχρός» οικονομολόγος, Μάαρτεν Φερβέι.

Ο κ. Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής –ήταν άλλωστε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην κυπριακή τρόικα- και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στην πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου.

Οι πρώτες οδηγίες του Ολλανδού επικεφαλής της Task Force προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκησης και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Το βιογραφικό του Μάαρτεν Φερβέι

Ο Μάαρτεν Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Σεπτέμβριο του 2011, υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Ο κ. Φερβέι ξεκίνησε την καριέρα του ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας το 1994. Το 1999 μετακόμισε στη Μανίλα των Φιλιππίνων και εργάστηκε για τρία χρόνια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας. Στην επιστροφή του στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών το 2002, ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και δύο χρόνια αργότερα έγινε αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής οικονομικών και δημοσιονομικών. Το 2007 διορίστηκε διευθυντής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.

Ο Μάαρτεν Φερβέι ήταν επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του μηχανισμού δανειοδότησης για την Ελλάδα, στη συνέχεια στον EFSF και τέλος στον ESM. Τον Ιούνιο του 2012, ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε στο πρόγραμμα της Κύπρου.

Ο κ. Φερβέι έχει μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκερ, καθώς και στο αντικείμενο Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης από το University of London.

Σχετικές ειδήσεις