ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Όλα τα τελευταία σενάρια

Τέλη κυκλοφορίας: Όλα τα τελευταία σενάρια

Παρά τις διαψεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα τέλη κυκλοφορίας, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα «χτυπήσει» τους πολίτες στο αυτοκίνητο, για να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Έρχεται δεκαήμερο «φωτιά», καθώς θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις που θα γίνουν στα τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες θα αφορούν κυρίως στα καινούρια και μεγάλου κυβισμού πολυτελή αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν ένα αυτοκίνητο, ακόμα και αυτοί που απέκτησαν ένα μικρό, μετά το Νοέμβριο του 2010 και έχουν απαλλαγεί από τα τέλη, λόγω χαμηλών ρύπων (100 gr C02 και κάτω).

Τα τελευταία σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπουν είναι τα εξής:

- Αύξηση περίπου κατά 20% των καινούργιων Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.

- Μικρή μείωση περίπου 5% για τα μικρά παλαιά Ι.Χ.

- Διατήρηση των ίδιων τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού.

- Επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2011.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση του ρύπους, για αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση του ορίου των 99γρ./ CO2 στα 80 γρ./CO2. Σε τέτοια περίπτωση, περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2016 τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 30 -50 ευρώ.

Άλλες εισηγήσεις προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές από έως και 50% για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας άνω των 1.500 ή 1.800 κ.ε.

Σχετικές ειδήσεις