ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες επαφές υπουργικών στελεχών με το Κουαρτέτο

Κρίσιμες επαφές υπουργικών στελεχών με το Κουαρτέτο

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας – Θεσμών για την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης συναντώνται μέχρι και αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να παρατείνουν την παραμονή τους στην Ελλάδα για πάνω από τρεις ημέρες και δεν αναμένεται να αποχωρήσουν, αν δεν κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το EuroWorking Group.

Κατά τα λοιπά, έως το τέλος της εβδομάδας αυτής θα πρέπει να έχουν κλείσει:

- το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών. Κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι διαφαίνεται μια πρώτη σύγκλιση Αθήνας-δανειστών ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά παραμένει η διαφωνία από πλευράς Θεσμών ως προς τα έτη προστασίας.

- η ρύθμιση των 100 δόσεων. Κι ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αποσυρθεί με κανέναν τρόπο ο σχετικός νόμος, πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να μελετά το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους.

- η μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Εδώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω φορολόγηση των τυχερών παιγνίων.

Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις των υπουργών με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου θα αφορούν και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο επί της ουσίας θα καθορίσει τον Προϋπολογισμό του 2016 αλλά και την εκπόνηση του Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

Σχετικές ειδήσεις