ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Η υπερφορολόγηση «στραγγίζει» τα νοικοκυριά – Στα ύψη τα «φέσια» στο Δημόσιο

Φορολογικό: Η υπερφορολόγηση «στραγγίζει» τα νοικοκυριά – Στα ύψη τα «φέσια» στο Δημόσιο

Δόσεις, συσσωρευμένα χρέη, νέοι φόροι «γονατίζουν» τα νοικοκυριά, που προχωρούν σε …άτυπη στάση πληρωμών, καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

ΕΚΡΗΞΗ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΧΡΕΩΝ – ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, έφτασαν τα 85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, έναντι 73,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σημειώνοντας καθαρή αύξηση 11,3 δισ. ευρώ.

Τα «φέσια» προς την εφορία για το 2015 αγγίζουν τα 13,480 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι οι απλήρωτοι φόροι προς το Δημόσιο γνώρισαν νέα «έκρηξη» το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2015.

Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι από όλο αυτόν τον …ορυμαγδό χρεών, εισπράξιμα κρίνονται πολύ λίγα. Για την ακρίβεια εκτιμάται ότι από τα χρέη που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα θα εισπραχθούν το πολύ 9 δις.
Η ασφυκτική αυτή κατάσταση είναι ενδεικτική της πίεσης που υφίστανται τα νοικοκυριά και τελικά είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν δόσεις και ρυθμίσεις.

Το «ιδιωτικό χρέος» εκτοξεύεται στα ύψη και δεν φαίνεται φως στο τούνελ, καθώς η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία και σύντομα έρχεται «τσεκούρι» και στις συντάξεις.

Η ραγδαία φτωχοποίηση των νοικοκυριών καταδεικνύεται και από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αναφέρονται στο 2014.

Σύμφωνα τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε στα 118 δισ., ευρώ από 122,7 δισ., που ήταν το 2013! Οι απώλειες ανέρχονται στα 4,7 δισ., ευρώ.

Αναπόφευκτη εξέλιξη αν συνυπολογίσει κάποιος ότι οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 2% και οι κοινωνικές παροχές των νοικοκυριών κατά 2,6%.

Σχετικές ειδήσεις