ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ παραμένει με νέα αξιολόγηση των μέτρων!

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ παραμένει με νέα αξιολόγηση των μέτρων!

Στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μέτρων «αφαίμαξης» των Ελλήνων που ψήφισε η ελληνική Βουλή, εστίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, κάνοντας λόγο για μια πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας, τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στον οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ανακοίνωσε συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, αλλά και νέα… αξιολόγηση!

«Έχουμε πλήρη συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Οι θεσμοί θα κάνουν όμως τον τελικό έλεγχο. Υπάρχει και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης (κόφτης)», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, συμπληρώνοντας: «Μιλάμε για 10,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν σε διαφορετικές φάσεις. Είναι πολύ καλά νέα αυτά».

Αφού τόνισε, δε, πως «το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά», ενώ «αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε: «Υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους και το κάναμε».

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

«Είπαμε να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Επί της μεθοδολογίας έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ, για να προσθέσει: «Έχουμε σχεδιάσει έναν επιπλέον μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Ζητήσαμε από τον ESM να κοιτάξει μέτρα που θα σχετίζονται για την κάθε πληρωμή. Να δει τι είναι εφικτό και να λάβει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα».

Σύμφωνα πάντα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup συζητήθηκε ένας «μηχανισμός που αν χρειαστεί θα λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος μελλοντικά και θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα».

Σχετικά, δε, με το ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «σημείο κλειδί» το αν «θα βρίσκεται μαζί μας στο μέλλον», υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, ωστόσο πρέπει να προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα!

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει μία νέα πολιτική, να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και να αξιολογήσει τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήσαμε απόψε», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις