ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά» - Ανοικτός ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης

Eurogroup: «Η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά» - Ανοικτός ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης

Την ελπίδα ότι σήμερα (10/10) θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Εurogroup, στο Λουξεμβούργο - Ντάισελμπλουμ: Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα - Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί

«Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε πριν το τέλος του έτους να εξεταστούν τα μέτρα για το χρέος.

Όπως υπογράμμισε, δε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου.

Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα. «Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story».

«Αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει και η Ευρωζώνη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει με το ζήτημα του χρέους», συνέχισε, προσθέτοντας ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο τόνισε στη συνάντησή του με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον.

Παραδέχτηκε πάντως ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους και ότι υπάρχει συζήτηση με τη Γερμανία γι' αυτό το θέμα.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα

Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε επίσης πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, ανέφερε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.

«Ελπίδα για ικανοποιητική πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων»

Την ελπίδα ότι το Eurogroup θα λάβει ενημέρωση πως υπάρχει «ικανοποιητική» πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που θα επιτρέψει μία απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

«Η Ελλάδα παραμένει σε δυσχερή θέση και έχει απόλυτη ανάγκη από μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Εν τω μεταξύ, για όσο διάστημα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα χρειάζεται, επίσης, κάποια ελάφρυνση του χρέους.

«Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει πολύ σαφές από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο επιβεβαιώνει ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την άποψη αυτή και θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε κάποια ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν πρέπει να είναι το μόνο μέτρο, αλλά, κυρίως, κάτι που θα συμπληρώσει το φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για να καταστήσει την οικονομία πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική».

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει. Και ελπίζω ότι θα γίνει αυτό, εφόσον υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα πρέπει να είναι στην ατζέντα μας. Προφανώς, αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί συλλογικά, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις». Επεσήμανε, δε, πως η Ελλάδα έχει καταγράψει «σημαντική πρόοδο» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, υποστήριξε τέλος ότι πρέπει να εξεταστεί η «συνολική εικόνα» και κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ότι θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του προγράμματος. «Πρέπει να δούμε την πρόοδο της Ελλάδας συνολικά, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και όχι μεμονωμένα τις δράσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις