ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eλληνικό χρέος - Eurogroup: Χαμηλά ο πήχης για την Ελλάδα, με φόντο τη διαμάχη Σόιμπλε - ΔΝΤ

Eλληνικό χρέος - Eurogroup: Χαμηλά ο πήχης για την Ελλάδα, με φόντο τη διαμάχη Σόιμπλε - ΔΝΤ

Ελληνικό χρέος | Eurogroup: Μικρό καλάθι φαίνεται πως θα πρέπει να κρατά η ελληνική πλευρά, καθώς μπορεί στις 16:00 ώρα Ελλάδας να ξεκινά στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup για την αναδιατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αλλά η διαπραγμάτευση φαίνεται πως έχει ήδη υπονομευθεί εξαιτίας του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο σίγουρο που θα μπορούσε κανείς να περιμένει από το σημερινό Eurogroup είναι απλώς η επικύρωση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι χώρες – μέλη της αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας την έκθεση συμμόρφωσης της τρόικας η οποία μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη (18/05/2017) αναμένεται θετική.

Προς νέο κύκλο καθυστερήσεων;

Βάσει προγραμματισμού, το πρωί της Δευτέρας (22/05/2017) συνεδριάζει το EuroWorking Group, οι αποφάσεις του οποίου θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις λάβει το Eurogroup το απόγευμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, εάν από το Eurogroup δεν βγει «λευκός καπνός» και δεν υπάρξει μια συνολική συμφωνία, τότε θα υπάρξει και νέα, έκτακτη συνεδρίαση της «Ευρωομάδας» μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ στη συνέχεια υπάρχει και η τακτική συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Τι συζητείται στο Eurogroup

Σε τρεις άξονες κινείται η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της «Ευρωομάδας»:

α. Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

β. Η διάρκεια και το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος και

γ. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Τσακαλώτος: Όχι άλλες καθυστερήσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως οι δικαιολογίες Ευρώπης – ΔΝΤ έχουν τελειώσει κι ότι η λύση για το χρέος πρέπει να δοθεί άμεσα.

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου την Κυριακή (21/05/2017), ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως «δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους» και ότι θα πρέπει η Ελλάδα να ενταχθεί ανεμπόδιστα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Σε ρόλο «Κέρβερου» ο Σόιμπλε

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία και επιμονή που δείχνει ο κ. Τσακαλώτος, την οπτική του δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται σε καμία περίπτωση ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ήδη από το Σάββατο (20/05/2017), είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ο οποίος ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Μοσκοβισί: Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Από την πλευρά του, πάντως, ο Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε την Κυριακή (21/05/2017) αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του Eurogroup, λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας. Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».

Εξάλλου, σε τηλεγράφημά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ανέφερε πως οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα ανοίξει το δρόμο για μία συνολική συμφωνία και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2018 με τη λήξη του προγράμματος υποστήριξης.

Σχετικές ειδήσεις