ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Παράταση μέχρι σήμερα (30/7)

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Παράταση μέχρι σήμερα (30/7)

Παράταση 24 ωρών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση στο Taxisnet, καθώς περίπου 150.000 δηλώσεις δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Όσοι ξεχασιάρηδες δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τα πρόστιμα σε κάθε περίπτωση:

  • 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
  • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Τα στοιχεία υποβολής των τελευταίων ημερών «ερμηνεύουν» γιατί πολλοί φορολογούμενοι ήταν διστακτικοί για την υποβολή και εκκαθάριση των φετινών δηλώσεών τους.

Παρότι η τελική διορία πληρωμής της 1ης από τις 4 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει (ισχύει η 31η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα), σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν τις τελευταίες ημέρες δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά της τελευταίας στιγμής, ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται ως τώρα να πληρώσουν 2.856.405 φορολογούμενοι, έχει ξεπεράσει και τα 1.057 ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το τι έδειχναν τα εκκαθαριστικά όσων έσπευσαν να υποβάλουν δήλωση από του πρώτους τον Μάρτιο.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα:

  • Πάνω από 1 στα 3 εκκαθαριστικά (34,18%) έχει βγει χρεωστικό και ο «κατά κεφαλήν» φόρος που αναλογεί έφτανε ήδη πια στα 1.057,25 ευρώ –και το μέσο ποσόν αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα. Οι 2.856.405 φορολογούμενοι που είδαν ως εχθές χρεωστικό εκκαθαστικό καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3.020 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου.
  • Μόλις 1 στα 10 εκκαθαριστικά έχει βγει πιστωτικό και σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 355 ευρώ και οι περισσότεροι τα έχουν ουσιαστικά ήδη εισπράξει, ενώ οι τελευταίοι τα αναμένουν -εκτός απροόπτου- έως τα τέλη Αυγούστου.
  • Οι υπόλοιποι (54,84% ή 1 στους 2) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης φόρου και δεν θα πληρώσουν ούτε θα λάβουν κάτι επιπλέον.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα νέα ποσά που θα πληρώσετε – Αναλυτικοί πίνακες

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα (30η Κλήρωση)

Σχετικές ειδήσεις