ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων

Πότε θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων
Οι συνταξιούχοι θα δουν τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019
pixabay

Συντάξεις - Όλες οι ειδήσεις: Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων προκειμένου οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019.

Στα ενημερωτικά σημειώματα που θα λάβουν έστω και με καθυστέρηση θα μπορούν να εστιάσουν σε πέντε βασικά σημεία:
1. Εθνική σύνταξη. Το ποσό της είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.
2. Ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσό της εθνικής σύνταξης συμπληρώνεται από το ποσό της ανταποδοτικής, το ύψος της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο. Ειδικότερα το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.
3. Προσωπική διαφορά. Η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό. Το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.
4. Αρνητική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις έως το 2023.
5. Θετική προσωπική διαφορά: Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή το ποσό θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνεται στις συντάξεις από το 2023 και μετά.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

«Εξοικονομώ κατ΄Οίκον»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Διαφορετική ημερομηνία για κάθε περιοχή

Ροή Ειδήσεων