ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Ζήτημα χρόνου η πλήρης άρση

Capital controls: Ζήτημα χρόνου η πλήρης άρση

Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει ετοιμάσει τις σχετικές διατάξεις για την άρση των capital controls. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για το επόμενο τετράμηνο - «Καυτός» Σεπτέμβριος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Στην τελική ευθεία για την πλήρη κατάργηση των capital controls βρίσκονται η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες της χώρας. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την κεντρική τράπεζα, έχει ετοιμάσει τις απαραίτητες διατάξεις για να αρθούν οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls και έχει συντάξει μελέτη επιπτώσεων, από την οποία προκύπτει ότι δεν προβλέπεται κανένας κίνδυνος για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος από το οριστικό τέλος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Η πλήρης κατάργηση σημαίνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, θα αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται πυρετωδώς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την 13η Σεπτεμβρίου (τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής στις 23 του ίδιου μηνός), και για τη διαμόρφωση του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου το φθινόπωρο.

Βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση περίπου 640 εκατ. ευρώ από τα SMP & ANFA (επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη).

Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης αξιολόγησης αναμένεται να είναι η κάλυψη περίπου 15 προαπαιτούμενων, κυρίαρχη θέση στα οποία κατέχουν οι αποκρατικοποιήσεις (πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», πώληση του ποσοστού στα ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό). Επιπλέον, οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εισπραξιμότητα στη ρύθμιση των 120 δόσεων (διαδραματίζει ρόλο και για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων), καθώς και το πώς προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού (APS).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τα capital controls συμπλήρωσαν στο τέλος Ιουνίου τέσσερα χρόνια ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Αυξήσεις φέρνει το Υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει και για ποιους

ΟΑΕΔ: Πώς θα πάρετε το επίδομα των 2.800 ευρώ - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Σχετικές ειδήσεις