ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση

120 δόσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση
«Ανάσα» για τους φορολογούμενους
In Time /Αρχείο

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ισχύει η προθεσμία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, με τις εισπράξεις να αγγίζουν έως τώρα τα 195 εκατομμύρια ευρώ.

«Ανάσα» για τους φορολογούμενους ήταν η ανακοίνωση της μείωσης του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% και της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ.

Τα σενάρια που εξετάζονται για την μείωση του επιτοκίου είναι δύο. Eίτε να συμψηφιστεί το ποσό από το όφελος της μείωσης επιτοκίου στο τέλος της ρύθμισης, είτε να μειωθεί από την έναρξη μείωσης του επιτοκίου το ποσό της δόσης.

Αυτά πρακτικά σημαίνει για την πρώτη περίπτωση ότι όταν φτάσει ο δανειολήπτης προς το τέλος θα του αφαιρεθεί ολόκληρο το ποσό από το όφελος του επιτοκίου και άρα θα χρειαστούν λιγότερες δόσεις από τις 120 για να αποπληρώσει την οφειλή.

Μείωση της δόσης

Για την δεύτερη περίπτωση σημαίνει ότι από την εφαρμογή της μείωσης του επιτοκίου θα μειωθεί το ποσό της δόσης για κάθε δόση που απομένουν μέχρι τις 120 δόσεις.

Η μείωση του επιτοκίου ανάλογα με το ποσό της οφειλής αποτελεί σημαντική ελάφρυνση καθώς για παράδειγμα ένας οφειλέτης με χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχει κέρδος περίπου 2.280 ευρώ αντί για 5.455 που θα πλήρωνε με επιτόκιο 5%.

Στην ρύθμιση για τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.

Για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.

Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50% αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις