ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες e-δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Περισσότερες e-δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου
Pixabay

Την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής  εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θεωρούνται ένα από τα πιο αποτελεσματικά  εργαλεία καταπολέμησης της παραοικονομίας, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και αύξησης των φορολογικών εσόδων. 

Το οικονομικό επιτελείο μελετά την ενίσχυση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους που θα χρησιμοποιούν κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) και όχι μετρητά για τις αγορές τους.

Για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών οι προτάσεις που μελετά το ΥΠΟΙΚ είναι οι εξής:

- Αύξηση του ελάχιστου ποσοστού δαπάνης με τραπεζικό μέσο για μισθωτούς και συνταξιούχους για να έχουν έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η σχετική κλίμακα είναι

  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.001 έως 20.000 ευρώ και
  • 20% για το τμήμα εισοδήματος από 20.001 ευρώ και άνω.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αύξηση των ποσοστών και διεύρυνση των σχετικών κλιμακίων.

- Η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο. Το όριο αυτό είναι σήμερα 500 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ.

- Βελτιωτικές παρεμβάσεις στην φορολοταρία προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους. Οι προτάσεις αφορούν την αύξηση των χρηματικών επάθλων καθώς και την παροχή και μη χρηματικών επάθλων (π.χ. ΙΧ). Υπενθυμίζεται πως κάθε μήνα με τη φορολοταρία αναδεικνύονται χίλιοι τυχεροί που ο καθένας κερδίζει από χίλια ευρώ (αφορολόγητα και ακατάσχετα). Οι λαχνοί για τη συμμετοχή στη φορολοταρία συγκεντρώνονται μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Στην τελική ευθεία η νέα ρύθμιση

Πληρωμές με κάρτα: Ποιες αλλαγές θα γίνουν από 14/9

Σχετικές ειδήσεις