ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Πτώση στη Wall Street

Απίστευτη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Πτώση στη Wall Street
AP Photo

Στο κόκκινο έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας (16/9) το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street.

Οι επενδυτές βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία την απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δείκτες

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 142,7 μονάδες (-0,52%) και έκλεισε στις 27.076,82 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.153,54 μονάδες, μειωμένος κατά 23,17 μονάδες ή -0,28%.

Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poor's 500 που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.997,96 μονάδες, με απώλειες 9,43 μονάδων ή -0,31%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ξεπέρασε το 14% η άνοδος στις τιμές του αργού

Αφορμή στάθηκαν οι επιθέσεις με drone σε πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο.

Η είδηση ότι η ημερήσια παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε πάνω από το μισό, προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές, πυροδοτώντας φόβους για τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης έλλειψης προσφοράς.

Το συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Οκτωβρίου, έκανε άλμα στα 8,05 δολ. ή 14,7% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 62,90 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης που είναι το υψηλότερο κλείσιμο για το πιο κοντινό συμβόλαιο από τις 21 Μαΐου. Αυτή, είναι παράλληλα και η μεγαλύτερη προσοστιαία αύξηση από το Δεκέμβριο του 2008.

Στo ICE Λονδίνου, το αργό τύπου Brent -που χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς για περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου- παράδοσης Νοεμβρίου πρόσθεσε 8,80 δολ. ή 14,6% στα 69,02 δολ. το βαρέλι, εμφανίζοντας τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη από το 2008.

Ενδοσυνεδριακά, κατά την έναρξη, η τιμή είχε αυξηθεί προς στιγμή ακόμη και κατά 20%.

Η αύξηση αυτή είναι η άμεση συνέπεια από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς. Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε στο μισό η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Εκτός από την κατακόρυφη μείωση της προσφοράς, οι επιθέσεις αυτές αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Εν μέσω αυτής της τεταμένης κατάστασης, οι σαουδαραβικές αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εισαγωγή της Aramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ, κάτι που επρόκειτο να γίνει τον Νοέμβριο. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.