ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για έκπτωση - Πώς θα διορθώσετε τα λάθη που κοστίζουν ακριβά

ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για έκπτωση - Πώς θα διορθώσετε τα λάθη που κοστίζουν ακριβά
Pixabay

Τα λάθη ή οι παραλείψεις χιλιάδων φορολογουμένων οδήγησαν στο «φούσκωμα» του ΕΝΦΙΑ -  Τι μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι. 

Άνοιξε πριν από λίγες ημέρες η πλατφόρμα για τις διορθώσεις του Ε9.


Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη 19/09 πως ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2019. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να διορθώσουν λάθη και να κάνουν τροποποίησεις μειώνοντας παράλληλα τον ΕΝΦΙΑ. Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση και αμέσως μετά την εκκαθάριση θα προκύψει και ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ.

Τα πιο συχνά λάθη που χρήζουν διορθώσεων με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9:

  • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

- Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».

- Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1

- Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2019 και απαιτείται διορθωτική δήλωση Ε9. Εκεί θα συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος στις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακό ρεύμα).

  • Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια: αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.
  • Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα: αν δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, οι φορολογούμενοι πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και δεν επιμερίζεται όπως κανονικά θα γινόταν, με βάση την ηλικία.
  • Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας: σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Λάθη στην καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται πολλαπλάσια αξία (που αντιστοιχεί σε κύριους χώρους ή σε διαμέρισμα 6ου ορόφου αντίστοιχα) για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.

Αν τα λάθη ξεκινούν από το Ε9 παρελθόντων ετών, τότε οι διορθώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πρώτο εκ των ετών αυτών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν για παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμενος να έχει χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που έχει και δήλωσε στο Ε9.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απόσυρση αυτοκινήτων: Μειωμένα τέλη και επιδοτήσεις για την αγορά νέων «καθαρών» ΙΧ

Ξεκινάει η εβδομάδα πληρωμών - Πότε πληρώνονται επιδόματα και συντάξεις

Σχετικές ειδήσεις