Ακίνητα: Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο έως και 1.160 ευρώ

Βασιλική Δελημήτρου Βασιλική Δελημήτρου

Ακίνητα: Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο έως και 1.160 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Νέα φοροαπαλλαγή-έκπληξη έρχεται το 2020 με στόχο να δώσει κίνητρο στα νοικοκυριά για να επενδύσουν στα ακίνητα τους. Οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου για τα ποσά που θα δαπανούν.

Το μέτρο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το 2020, προβλέπει ότι το 40% της συνολικής δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων. Το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», θα είναι σημαντικό, καθώς με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα δουν μειωμένο τον φόρο που θα καλούνται να πληρώνουν για τα εισοδήματα τους ή ακόμα και να εισπράττουν επιστροφή φόρου σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος – ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ προχωρά σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της κατοικίας του. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Το 40% της δαπάνης ή πιο συγκεκριμένα 2.400 θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημά του. Δηλαδή ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί για εισόδημα 17.600 ευρώ αντί για 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος εισοδήματος μετά και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από το 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με τον φορολογούμενο να γλιτώνει φόρο 528 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια, από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες στο ακίνητο του, καθώς και από τις επιχειρήσεις που θα προμηθευτεί τα οικοδομικά υλικά. Η καθιέρωση της συγκεκριμένης έκπτωσης, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου να οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητα τους ενώ το όφελος για το Δημόσιο είναι τριπλό αφού με την έκδοση αποδείξεων:

  • Αυξάνονται τα έσοδα από το ΦΠΑ.
  • Αυξάνονται οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές για τις εργασίες που θα γίνονται στα κτήρια και
  • Το Δημόσιο θα βάζει στα ταμεία του περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος από τους επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο της οικοδομής, καθώς από τη στιγμή που θα κόβουν αποδείξεις για τις εργασίες που πραγματοποιηθούν θα εμγφανίζουν αυξημένα εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.

Το συγκεκριμένο μέτρο σε συνδυασμό με την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες εοικοδομές και το πάγωμα για ακόμα μία τετραετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι ότι θα δώσει ανάσα στην οικοδομή η οποία κατάρρευσε στα χρόνια της κρίσης.

Πώς θα κερδίζει ο φορολογούμενος

Για τον υπολογισμό του φόρου έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 25.000 ευρώ δαπανά για την επισκευή της κατοικίας του το ποσό των 10.000 ευρώ. Με την προσκόμιση αποδείξεων συνολικού αποδείξεων συνολικού ύψους 10.000 ευρώ θα αφαιρεθεί από το εισόδημα του το 40% της δαπάνης, δηλαδή 4.000 ευρώ. Επομένως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα φορολογηθεί για εισόδημα 21.000 ευρώ αντί για 25.000 ευρώ και ο φόρος που θα πληρώσει θα είναι μειωμένος κατά 1.160 ευρώ.

Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ δαπανά για την ανακαίνιση της κατοικίας του το ποσό των 8.000 ευρώ. Με την προσκόμιση αποδείξεων συνολικού αποδείξεων συνολικού ύψους 8.000 ευρώ κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης θα αφαιρεθεί από το εισόδημα του το ποσό των 3.200 ευρώ, δηλαδή το 40% της δαπάνης για την ανακαίνιση. Επομένως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα φορολογηθεί για εισόδημα 26.800 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ και θα κερδίσει έκπτωση φόρου 328 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Συναγερμός με πλαστά χαρτονομίσματα

Θρήνος: Πέθανε ο Γιώργος Πεσματζόγλου

Κορονοϊός - Κρήτη: «Έκοψαν» πρόστιμο σε άστεγο επειδή κυκλοφορούσε

09:31

Το ανέκδοτο της ημέρας: «Χτενίστε τα φρύδια προς τα πίσω…»

09:25

Κορονοϊός: Αυτή είναι η χώρα που θα πλήξει τελευταία ο φονικός ιός

09:22

Κορονοϊός - Επιταγές: Προβλέπεται «πάγωμα» πληρωμής - Δείτε αναλυτικά

09:21

Live Tonight vs Βινύλιο: Η κόντρα Αρναούτογλου-Κανάκη συνεχίζεται κι αυτά τα 10 tweets ήταν «φωτιά»

09:20

Κορονοϊός: Σκέψεις για οριστικό φινάλε στη σεζόν στο ΝΒΑ!

09:13

Κορονοϊός: Ποιο είναι το ιταλικό τραγούδι «Rinascerò, rinascerai» που αφιέρωσε ο Τσιόδρας

09:06

Κορονοϊός - Πέτσας: Έρχονται μέτρα για τους ασυνεπείς - Όριο σε αριθμό και διάρκεια μετακινήσεων

09:02

Ελένη Μενεγάκη: Έχεις δει τη θέα που έχει το σπίτι της στη Κάρυστο- Θα ξετρελαθείς

09:02

Προβλέψεις για τα αισθηματικά του ζωδίου σου, σήμερα 04/04

09:00

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Ο άνθρωπος που είχε ένα όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο

08:58

Παναθηναϊκός: Κραυγή αγωνίας!

08:53
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved