Βρούτσης: Αλλαγές στον υπολογισμό εισφορών και συντάξεων

Newsroom Newsroom

Βρούτσης: Αλλαγές στον υπολογισμό εισφορών και συντάξεων
In Time

«Θα οικοδομήσουμε τις αποφάσεις για το νέο ασφαλιστικό πάνω στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο  υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων καθώς και των συντάξεων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Με την απόφασή του το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκαν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, o οποίος προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης που «ευνοούν» τους ασφαλισμένους με λίγα ένσημα και χαμηλές αποδοχές.

Το περιεχόμενο των αποφάσεων συμβαδίζει με τις γενικές κατευθύνσεις που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό, όπως η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα αλλά και η αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να ενισχυθεί η σχέση εισφορών-σύνταξης, ειδικά για τους ασφαλισμένους με πολλά χρόνια εργασίας και υψηλές αμοιβές.

Οι αλλαγές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος της επικουρικής ασφάλισης που θα έρθει το Δεκέμβριο και αφορά στους νέους ασφαλισμένους.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές, αναδρομικά και εισφορές

Υπενθυμίζουμε πως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Σημειώνεται, πάντως, πως το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Το δικαστήριο έκρινε συνταγματική κατά οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι, και οι παλιοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων, στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.

H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Όμως, για τις επικουρικές δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Kατόπιν αυτών, για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις, η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

Επομένως, κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για παλιές και μελλοντικές.

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, διότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας.

Tα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων κλπ.

Και σε αυτήν την περίπτωση, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η Πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

Αναπλήρωση συντάξεων

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.

Τέλος, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

Εισηγητές των αποφάσεων αυτών ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Με πληροφορίες από Σκάι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Βελτιωμένος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Πού θα βρέξει (χάρτες)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved