ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυοφορείται ενεργειακός «πόλεμος» με αφορμή τη ΔΕΗ

Κυοφορείται ενεργειακός «πόλεμος» με αφορμή τη ΔΕΗ

Στο 14% έχει φτάσει η συμμετοχή του αγγλικού φαντ Silchester στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από το ίδιο το μετοχολόγιο της επιχείρησης και συνιστά μια πρώτης τάξεως απόδειξη ότι κάτι βρίσκεται εν κινήσει στο χώρο.

Το γεγονός ότι ένας οργανισμός, όπως ο συγκεκριμένος βρετανικός, έχει να επιδείξει μια τόσο μεγάλη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ προδιαθέτει για γρήγορες εξελίξεις, που θα αφορούν στο μέλλον της.

Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αν επρόκειτο για μια απλή επενδυτική τοποθέτηση, το ποσοστό δεν θα είχε φτάσει σε αυτά τα σχεδόν δυσθεώρητα ύψη. Τα οποία, δεν αποκλείεται, στο άμεσο μέλλον να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο.

Το γεγονός αυτό είναι που δημιουργεί στην αγορά την αίσθηση ότι μπορεί, πίσω από το εν λόγω φαντ, να κρύβεται κάποιος ή κάποιοι τρίτοι ιδιώτες επενδυτές.

Έλληνες ή ξένοι, άγνωστο προς το παρόν, αν και θα είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι ο “πόλεμος” για την αγορά της ενέργειας μόλις τώρα ξεσπά πραγματικά στη χώρα μας.

Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ, παρά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί το αδιαμφισβήτητο φιλέτο.

Όποιος αποκτήσει τον έλεγχο του, θα γίνει αυτομάτως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Γι αυτό και εκτιμάται ότι θα “χοντρύνει” κι άλλο με την πάροδο του χρόνου.

Προς όφελος, βεβαίως, του δημοσίου, το οποίο προσδοκά σημαντικά έσοδα από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Αν, όποτε κι όπως βεβαίως αποφασισθεί, κάποια στιγμή, να γίνει.