ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Η ΑΑΔΕ έτοιμη να ανεβάσει στροφές στις κατασχέσεις - Τα σενάρια για τη νέα πάγια ρύθμιση

120 δόσεις: Η ΑΑΔΕ έτοιμη να ανεβάσει στροφές στις κατασχέσεις - Τα σενάρια για τη νέα πάγια ρύθμιση
Pixabay

120 δόσεις - Όλες οι ειδήσεις: Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι θέλησαν να ρυθμίσουν χρέη ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ - 454.246 οφειλέτες ρύθμισαν οεφειλές ύψους 3,981 δισ. ευρώ προς την Εφορία, πληρώνοντας 401,9 εκατ. ευρώ.

Η πάγια ρύθμιση οφειλών είναι πλέον η μοναδική επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες του Δημοσίου ώστε να αποφύγουν τις κατασχέσεις, καθώς έληξε η ολιγοήμερη παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να ολοκληρώσει το κύκλο της ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να προχωρήσει και η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές στην Εφορία. Η νέα αυτή ρύθμιση θα δίνει περιθώριο σε κάποιον να εξοφλήσει οφειλές σε διπλάσιες από την σημερινή πάγια ρύθμιση αλλά θα έχει εισοδηματικό «κόφτη». Επιπλέον, θα αφορά μόνο χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να «ανεβάσει στροφές» στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης των 120 δόσεων για να ρυθμίσουν χρέη ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο 2 στους 3 κατάφεραν να ενταχθούν, καταβάλλοντας την πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών ήταν προϋπόθεση για να επικυρωθεί η ρύθμιση.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αφορούν τον Ιούλιο και δείχνουν ότι οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φθάνουν τους 4.019.350 φορολογούμενους. Περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 2.200.000 οφειλέτες) δεν μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε γιατί έχουν πολύ μικρές οφειλές (μέχρι 250 ευρώ) και άρα δικαιούνται μικρό αριθμό δόσεων, είτε γιατί έχουν μεγάλες οφειλές (άνω των 250.000 ευρώ) που είναι αδύνατο να εξοφληθούν ακόμα και σε 120 δόσεις χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται νέα χρέη από τρέχουσες υποχρεώσεις.

Επομένως, η ρύθμιση αφορούσε τελικά περίπου 1.700.000 οφειλέτες και εξ αυτών ο 1 στους 3 αξιοποίησε την ευκαιρία ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις της.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμα ότι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν επιβληθεί σε 1.222.301 φορολογούμενους και ότι άλλοι 1.819.142 φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για όσους χρωστούν πλέον είναι μόνόδρομος να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα μας κοστίζει φέτος το λίτρο

Ποιες αλλαγές έρχονται στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Σχετικές ειδήσεις