ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανέρχεται η αισιοδοξία στις ΗΠΑ

Επανέρχεται η αισιοδοξία στις ΗΠΑ

Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,8% κινήθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με αναθεωρημένα προς τα κάτω-- στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του ομοσπονδιακού κράτους.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του αμερικάνικου ΑΕΠ το Νοέμβριο έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2%. Η σημερινή είναι η τρίτη και τελευταία μιας σειράς εκτιμήσεων σχετικά με το τρίτο τρίμηνο.

Παρά την αναθεώρηση προς το κάτω, το ποσοστό ανάπτυξης είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του τριμήνου Απρίλιος-Ιούνιος, που ανερχόταν σε 1,3%.

Παράλληλα, ο αριθμός των αμερικανών που εντάχθηκαν στους καταλόγους όσων λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 φθάνοντας τον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 364.000, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σε υψηλό έξι μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και έξι μήνες σκαρφάλωσε το Δεκέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με την αισιοδοξία των Αμερικανών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους να ενισχύεται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η τελική εκτίμηση Δεκεμβρίου για τον δείκτη Thomson Reuters/Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανήλθε στις 69,9 μονάδες από 64,1 το Νοέμβριο, σημαντικά ψηλότερα τόσο από τη μέση εκτίμηση αναλυτών (68,0) όσο και από την προκαταρκτική εκτίμηση για το δείκτη (67,7).

Η συνολική, πραγματική καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2012, εφόσον η κυβέρνηση επεκτείνει την ισχύ μέτρου για την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το 29% των ερωτηθέντων περιμένουν να είναι σε καλή κατάσταση τα οικονομικά τους, ποσοστό ψηλότερο από τα 19% του Νοεμβρίου, με τα νοικοκυριά να ενθαρρύνονται από τα καλά νέα στην αγορά εργασίας.