Αυτές είναι οι νέες συντάξεις – Ποιοι θα δουν αυξήσεις (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Newsroom Newsroom

Αυτές είναι οι νέες συντάξεις – Ποιοι θα δουν αυξήσεις (ΠΙΝΑΚΕΣ)
pixabay

Αλλαγές σε εννέα διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για συντάξεις και εισφορές θα δούμε στο νέο ασφαλιστικό που αναμένεται να έρθει στη Βουλή το αργότερο μέχρι μέσα στον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι στόχοι των αλλαγών που συζητούν στο υπουργείο Εργασίας είναι, πρώτον, να μην υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και, δεύτερον, να δοθούν οι αυξήσεις που αντέχει το ασφαλιστικό με τα νέα ποσοστά ανταποδοτικότητας που θα είναι αυξημένα για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Στις αλλαγές που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αντισυνταγματικότητας που διέγνωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στον νόμο Κατρούγκαλου, θα υπάρξει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και ακόμη μία ρύθμιση που θα αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Εξετάζεται να επιστραφούν τα ποσά παράνομων μειώσεων για διάστημα 10 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν απώλειες από τις εν λόγω περικοπές, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει αγωγές ή όχι. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να πάνε πιο πίσω και να μην περιληφθούν στον νέο νόμο λόγω πίεσης χρόνου να έρθουν πιο γρήγορα οι ασφαλιστικές διατάξεις. Σε αυτή την περίπτωση η νομοθέτηση των επιστροφών θα είναι στις αρχές του 2020 και θα γίνουν σε πολλές δόσεις.

Τι θα γίνει με τους παλιούς συνταξιούχους

Στις παλιές συντάξεις, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα γίνει εκ νέου επαναυπολογισμός με τα νέα ποσοστά πλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί και έτσι θα μειωθούν οι προσωπικές διαφορές. Μπορεί να μην δουν αυξήσεις, αλλά το κέρδος θα είναι ότι το ποσό από την προσωπική διαφορά θα περάσει και θα μετράει πλέον ως σύνταξη.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 40 έτη είχε παλιά σύνταξη 1.200 ευρώ και με τον επαναυπολογισμό παίρνει ανταποδοτική σύνταξη 650 ευρώ και με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ φτάνει στα 1.034 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 166 ευρώ, τα οποία εισπράττει μεν αλλά δεν θεωρούνται σύνταξη και μπορεί να κοπούν στο μέλλον. Με τα νέα ποσοστά η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί στα 740 ευρώ και η νέα συνολική του σύνταξη με την εθνική των 384 ευρώ θα είναι 1.124 ευρώ, οπότε η προσωπική διαφορά θα είναι μόνο 76 ευρώ.

Δείτε στην gallery ποιοι θα δουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους:

sint2.png
01
Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα το πάρουν και πότε

Αγοράκι γεννήθηκε με τρία πόδια και δύο ουρήθρες (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved