ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «Big brother» για όσους χρωστούν σε Εφορία, Ταμεία και ΔΕΚΟ

Έρχεται «Big brother» για όσους χρωστούν σε Εφορία, Ταμεία και ΔΕΚΟ

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, επανέρχεται το σχέδιο για τη δημιουργία του δημόσιου «Τειρεσία»  για οφειλέτες σε Εφορία, Ταμεία, δήμους και ΔΕΚΟ. 

Η απουσία ενός γραφείου πιστοδοτικής συμπεριφοράς (credit bureau), στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ κ.λπ.), αποτελεί βασικό έλλειμμα στην προσπάθεια του Δημοσίου, των τραπεζών, αλλά και των επενδυτών που τοποθετούνται σε χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, να αποκτήσουν πλήρη εικόνα της πιστοδοτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου DDC με θέμα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι ασύμμετρη, καθώς αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες.

Η απουσία επαρκούς πληροφόρησης επηρεάζει τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που βγαίνουν προς πώληση και αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης των χρεών του ιδιωτικού τομέα. Ο φορέας θα συλλέγει όλα τα στοιχεία για τα χρέη προς δημόσιους φορείς και θα παράγει ένα σκορ, που σε συνδυασμό με το σκορ που προκύπτει από την αξιολόγηση των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς τις τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως π.χ. η κινητή τηλεφωνία), μέσω του «Τειρεσία», θα παρέχει συνολική εικόνα της πιστοδοτικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και στις διορθωτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα για τη ρύθμιση των χρεών. Μεταξύ αυτών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, δηλαδή ο νόμος Κατσέλη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στις επιχειρήσεις: Πώς και πότε θα μειωθεί 5% η προκαταβολή φόρου

Αναδρομικά: Στάση αναμονής για τους συνταξιούχους - Τα επικρατέστερα σενάρια για το πότε θα δοθούν

Σχετικές ειδήσεις