ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Εν αναμονή της απόφασης - Πότε θα βγει

Επίδομα θέρμανσης: Εν αναμονή της απόφασης - Πότε θα βγει
IN TIME

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση σχετικά με τα ποσά, τα κριτήρια και τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αμέσως μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου θα εκδοθεί η Υπουργική απόφαση.

Μέχρι την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα έχει βγει η Υπουργική απόφαση σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Από 64 - 440 ευρώ θα είναι το ποσό, η καταβολή του θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης προβλέπει τα εξής σενάρια:

  • Το ύψος του επιδόματος δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας, όπως συνέβη μέχρι και πέρυσι αλλά αποκλειστικά από την γεωγραφική ζώνη, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση κάθε νοικοκυριού.
  • Το ποσό θα καταβάλλεται με την υποβολή αίτησης χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει το νοικοκυριό στην αγορά του καυσίμου.

Εκτιμήσεις δείχνουν πως το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να υλοποιήσει την εξαγγελία για «προκαταβολή» του επιδόματος αλλά και την δημοσιονομική ανάγκη να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό μέσα στο 2019 ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρακτική, ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει στην πλατφόρμα του πετρελαίου θέρμανσης και θα υποβάλλει αίτηση είσπραξης του επιδόματος.

Η διαδικασία επεξεργασίας της αίτησης θα προχωράει κανονικά και ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει όποτε θέλει το πετρέλαιο.

Κατόπιν το επίδομα θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό και ο έλεγχος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα γίνεται στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Για όσους διασταυρωθεί ότι έγινε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, ο φάκελος θα «κλείνει». Όσοι όμως εντοπιστούν να μην έχουν αγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης θα καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα του επιδόματος ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιχείρηση στη Συρία με στόχο τον αρχηγό του ISIS

Σχετικές ειδήσεις