ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικολακόπουλος στο Newsbomb.gr: «Αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών από τις τράπεζες»

Νικολακόπουλος στο Newsbomb.gr: «Αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών από τις τράπεζες»
Pixabay

Μεγάλη αντίδραση γεννήθηκε από την πρόσφατη απόφαση των τραπεζών για την αύξηση των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ο Γεώργιος Νικολακόπουλος Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ μίλησε στο Newsbomb.gr για τις χρεώσεις των τραπεζών.

«Ευτυχώς η έντονη πίεση όλων μας, προς ανάκληση αυτής της αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των καταναλωτών, είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή αυτής της αύξησης την 1η Νοεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα, δεν είναι λίγες οι εκδοθείσες Δικαστικές Αποφάσεις που έχουν κρίνει ως καταχρηστικές και μη νόμιμες αρκετές χρεώσεις των τραπεζών. Σημειωτέον ότι η νόμιμη αμοιβή των τραπεζών είναι ο τόκος και η δυνατότητα χρήσης του χρήματος.

«Οι προμήθειες και εν γένει οι τραπεζικές χρεώσεις, πιστεύω ότι αποτελούν μία μη νόμιμη επιπλέον αμοιβή, που οδηγεί σε διόγκωση ως επί το πλείστον των δανειακών υποχρεώσεων» τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος και πρόσθεσε «Εξάλλου και η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή των τραπεζών, είχε απαγορεύσει την είσπραξη προμήθειας σε δάνεια σε δραχμές και συνάλλαγμα με ελεύθερα διαπραγματεύσιμο επιτόκιο».

«Οι τράπεζες όμως παρά την ανωτέρω απαγόρευση, αλλά και τις πολλές σχετικές Δικαστικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, όχι μόνο συνέχισαν να επιβαρύνουν κυρίως τους δανειολήπτες, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις» διευκρίνισε ο δικηγόρος.

Επιπλέον ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε πως «η εξαγγελία ότι θα καταργηθούν οι επιβαρύνσεις σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η επανέκδοση ΡΙΝ, η ερώτηση υπολοίπου, καθώς και οι σχετικές επιβαρύνσεις των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, κ.α., δεν λύνει το πρόβλημα».

Τέλος σύμφωνα με τον δικηγόρο « η επίκαιρη αυτή συζήτηση για το επιτρεπτό της ανωτέρω αύξησης των χρεώσεων πρέπει επίσης να οδηγήσει αφ' ενός και στον έλεγχο της νομιμότητας της ύπαρξης τους και αφ' ετέρου στο ανέγγιχτο ως τώρα θέμα της νομοθετικής παρέμβασης για τον περιορισμό των επιτοκίων, κυρίως των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών προιόντων, τα οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερα των περισσοτέρων Ευρωπαικών Κρατών, ενώ τα επιτόκια Euribor και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (με τα οποία συνδέονται τα επιτόκια δανεισμού) είναι σχεδόν μηδενικά!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2020 - gsis.gr: Πότε θα αναρτηθούν στο Taxisnet - Όλες οι λεπτομέρειες

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2019: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Σχετικές ειδήσεις