Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Πάγωμα» ΦΠΑ και έκπτωση φόρου για ανακαίνιση στα ακίνητα

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Πάγωμα» ΦΠΑ και έκπτωση φόρου για ανακαίνιση στα ακίνητα
Pixabay

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δίνει «ανάσα» στα ακίνητα - Τι ισχύει για  αναστολή ΦΠΑ και αναβάθμιση κτηρίων. 

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται αφενός έκπτωση από το φόρο έως και 19.200 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας μετά τη λήψη εργασιών ενεργειακής λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και αναστολή ΦΠΑ έως και τις 31/12/2022 για τα νεόδμητα ακίνητα.

Οι διατάξεις ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και προβλέπουν την αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα και έκπτωση φόρου στην ανακαίνιση κατοικιών. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως αφορά μόνο στις δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 01/01/2020 μέχρι και 31/12/2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτηρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με ανώτατο όριο δαπάνης τις 48.000 ευρώ.

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Με αίτηση του υποκειμένου στον φόρο, κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα των παραγράφων 1 και 2 α του παρόντος άρθρου. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του υποκειμένου. Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό. Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας 6 μηνών από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρούσας παραγράφου για τις ήδη εκδοθείσες άδειες, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών και εφεξής εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.

Ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν υπάγεται στο φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου. Ειδικά για τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής, το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της παραγράφου 4α του άρθρου 6.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τα «δώρο» για τις επιχειρήσεις - Τι θα κερδίζουν

Φοροελαφρύνσεις για όλους με ... αντάλλαγμα περισσότερο «πλαστικό» χρήμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved