ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις για όλους με ... αντάλλαγμα περισσότερο «πλαστικό» χρήμα

Φοροελαφρύνσεις για όλους με ... αντάλλαγμα περισσότερο «πλαστικό» χρήμα
Intime

POS χτίζεται το αφορολόγητο - Η λίστα με τις e-δαπάνες - Φορολογικό με «δώρα» για όλους. 

Νέες ελαφρύνσεις -μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό φέρνει το σχέδιο νόμου που αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Φορολογικό με «δώρα» για όλους

Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, θα δουν σημαντική μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 20% ενώ όσοι έχουν εισοδήματα από 26.000 θα έχουν μικρότερη. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές η ωφέλεια θα φτάνει έως και το 41%.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις συζητήθηκαν χθες Τετάρτη (06/11) σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου:

  • Θεσπίζονται κίνητρα προκειμένου εύποροι φορολογούμενοι του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
  • Τα κίνητρα αυτά εξετάζεται να πάρουν τη μορφή της προνομιακής φορολόγησης του εισοδήματος που αποκτούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
  • Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος θα “απαιτεί” η Εφορία από το 2020. Η σχετική υποχρέωση επεκτείνεται, εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, και σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Είναι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών να μετρούν στο διπλάσιο της αξίας τους.
  • Θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έως και 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές, αντί για έως 12 που προβλέπονται σήμερα, και έως 48 δόσεις για έκτακτες φορολογικές οφειλές.
  • Αλλαγές στη φορολόγηση του εισοδήματος σε είδος, δηλαδή των παροχών σε είδος που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αναδρομικά από τη φετινή χρήση.
  • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.
  • Επιστροφή κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.
  • Κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτρικά Ι.Χ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια, αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια.
  • Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων.

Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο, αλλά μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.

  • Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.
  • Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24% που είναι σήμερα, για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.
  • Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24%, για τα κράνη μοτοσυκλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
  • Θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειώνονται κατά μία εκατοστιαία μονάδα οι φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Η νέα κλίμακα

Εισόδημα Συντελεστής

Έως 10.000 ευρώ - 9% (από 22%)

10.001-20.000 ευρώ - 22%

20.001-30.000 ευρώ - 28% (από 29%)

30.001-40.000 ευρώ - 36% (από 37%)

40.001+ευρώ - 44% (από 45%)

Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση, που φτάνει τα 1.300 ευρώ, θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.

Τα περιθώρια της κυβέρνησης για επιπλέον παροχές

Τα κρίσιμα στοιχεία για τα έσοδα 11μήνου- Μεγάλο αγκάθι του ΠΔΕ

Το πακέτο παροχών που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί/ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2020 και θα ακολουθήσουν τη νομοθετική οδό φέτος (όπως είναι οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9% από τον Ιούλιο του 2020, αλλά και τα νέα επιδόματα).

Μπορεί να μην είναι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας φέτος και το 2020.

Από την εν λόγω κίνηση σε συνδυασμό με την πορεία του ΑΕΠ, των εσόδων, της συγκράτησης των δαπανών και του κόστους δανεισμού θα φανούν τα περιθώρια για πρόσθετες παροχές το 2020. Βεβαίως, όλα συνδέονται και με το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει το 2020.

Με τις νέες διατάξεις:

  • προβλέπεται «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», αλλά όχι μόνον για τα πρώτα 4 παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.
  • επιβάλλεται "πέναλτι φόρου" 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ θα προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).
  • προσφέρεται 10ετής διορία μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών από το 2014 και μετά, αντί 5ετούς έληγε έτος, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να κρατηθούν στην κερδοφορία όσοι «λύγισαν» από τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο.
  • παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις (αρχικά τουλάχιστον) για ανανέωση του στόχου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
  • καθιερώνονται εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ορίζει:

  • προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. Το ποσοστό χρήσεως της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020.
  • νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα.
  • σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα, δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδημα από ενοίκια.
  • ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες.
  • μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)
  • μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020
  • αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006
  • αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα
  • κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες.Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.
  • νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.
  • κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν κάρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους

Τέλος, επιβεβαιώνονται και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το business stories, για το ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο: πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αλλά το ύψος του ποσού που θα επενδύσει στην χώρα μας.

Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πάντως η χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 01/01/2020. Το μέτρο σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια,που θα καλύπτουν ουσιαστικά το 90% των εισοδημάτων.

Αναλυτικά η λίστα με τις e-αποδείξεις που μετράνε στην Εφορία

POS χτίζεται το αφορολόγητο

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπίρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.
  • Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.
  • Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών. Περιλαμβάνονται, δηλαδή, όλες οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων καθώς και όλα τα έξοδα επισκευής και συντήρησης κατοικιών.
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Επιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά., καθώς και επισκευές όλων αυτών των ειδών.
  • Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
  • Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
  • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
  • Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.
  • Έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Περιλαμβάνονται, επίσης: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Δαπάνες που εξαιρούνται

Εξαιρούνται και δεν περιλαμβάνονται στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος:

  • Τα ενοίκια
  • Τα τέλη κυκλοφορίας
  • Οι αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δικύκλων)
  • Οι αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών
  • Οι αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων
  • Οι πληρωμές φόρων
  • Οι πληρωμές δόσεων δανείων
  • Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Ποιοι εξαιρούνται από την συλλογή χάρτινων αποδείξεων

ΔΕΝ υποχρεούνται συλλογή χάρτινων αποδείξεων οι:

  • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  • Oι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κτηματολόγιο 2019: Κλιμακωτά πρόστιμα για τους «απείθαρχους»

Αύξηση των συντάξεων: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση - Πότε θα δοθούν

Σχετικές ειδήσεις