ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις - Ποιοι εξαιρούνται από το 30%

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις - Ποιοι εξαιρούνται από το 30%
pixabay/αρχείο

Σε δημόσια διαβούλευση σήμερα Πέμπτη (07/11) το φορολογικό νομοσχέδιο αφού προηγουμένως έχουν ενσωματωθεί σε αυτό δύο σημαντικές αλλαγές.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την προσέλκυση επενδύσεων, συζητήθηκε σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικοί άξονες του ανωτέρω νομοσχεδίου είναι:

  • Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
  • Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
  • Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Τονίζεται ότι σε συνέχεια της χθες σύσκεψης αποφασίστηκε να τεθεί σήμερα Πέμπτη (07/11) το φορολογικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και αφού προηγουμένως έχουν ενσωματωθεί σε αυτό δύο σημαντικές αλλαγές:

1ον. Ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, και

2ον. Στο παραπάνω πλαφόν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).

Αλλαγές και στην πρώτη κατοικία

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη αποφασίσει:

* Να αυξήσει από τα επίπεδα του 10%-20% στο επίπεδο του 30% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος το ύψος των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πρέπει να εξοφλούν κάθε χρόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής περισσότεροι από 3.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

* Να επεκτείνει την υποχρέωση αυτή και στους αυτοαπασχολούμενους και στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων.

* Να θεσπίσει ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών για αγορές και παροχή υπηρεσιών που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ, με συνέπεια για τους φορολογούμενους αυτούς να μην ισχύει ουσιαστικά η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με δαπάνες.

* Να «τιμωρεί» όσους δεν μπορούν να καλύψουν με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες το 30% του εισοδήματός τους ή το ανώτατο όριο των 20.000 ευρώ, κατά περίπτωση, επιβάλλοντάς τους έξτρα φόρο εισοδήματος 22% επί του μη καλυπτόμενου ποσού.

Τι αλλάζει

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που θα προβλέπουν:

1) Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για το 2020.

2) Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10 στο 5%.

3) Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους: Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και των συντελεστών 29%, 37% και 45% κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.

4) Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στα 8.636 ευρώ, με προσαύξησή του στα 9.000 ευρώ για 1 προστατευόμενο τέκνο και περαιτέρω προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το 2ο και τα επόμενα. Το αφορολόγητο θα παρέχεται έμμεσα μέσω έκπτωσης φόρου:

* 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς προστατευόμενα τέκνα,

* 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα προστατευόμενο τέκνο,

* 910 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο προστατευόμενα τέκνα.

* Περαιτέρω προσαυξημένης κατά 220 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Η ισχύουσα κατά περίπτωση έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.

5) Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.

6) Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

7) Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.

8) Εκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

9) Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

10) Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.

11) Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

Ποιοι κινδυνεύουν με επιπλέον χαράτσια

Για τους φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα που είναι έγγαμοι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος επιβάρυνσης με υπέρογκους επιπλέον φόρους εισοδήματος, εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου της κάλυψης του 30% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές προσωπικών δαπανών. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις φορολογουμένων τα ποσά των δαπανών που θα απαιτείται να πραγματοποιούνται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking ή με άλλες μεθόδους ηλεκτρονικής πληρωμής θα είναι τεράστια και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν.

Για παράδειγμα, ζευγάρι εργαζομένων, στο οποίο ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και η σύζυγος άλλα 20.000 ευρώ, θα πρέπει εντός του 2020 να πραγματοποιήσει, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, συνολικού ύψους 13.500 ευρώ (το 30% των 25.000 ευρώ + το 30% των 20.000 ευρώ)!

Οι αλλαγές στην πρώτη κατοικία

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή, διευρύνεται η προστασία της κύριας κατοικίας και ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οικονομική αδυναμία. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά, κυρίως, σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.

Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.

Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.

Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.

Τέλος, προωθούνται άμεσα πρόσθετες βελτιώσεις, που θα αποσκοπούν στην κατάργηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση διευκολύνει τους πολίτες - εξαιρώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να αντιμετωπίσουν το υψηλό ιδιωτικό χρέος που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από τον «Ελεύθερο Τύπο»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο καιρού: Κακοκαιρία την Πέμπτη με καταιγίδες, νοτιάδες και σκόνη από την Αφρική

Αυτοκίνητα από 350 ευρώ - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές

Σχετικές ειδήσεις