ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με τις συντάξεις

Νέο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με τις συντάξεις
pixabay

Τις βασικές αλλαγές που έρχονται στο νέο ασφαλιστικό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2019».

Με το νέο ασφαλιστικό, αποσυνδέεται η ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα, προσφέροντας μάλιστα την ελεύθερη επιλογή εισφορών στους ασφαλισμένους. Το ύψος των εισφορών που θα επιλέξει ο κάθε ασφαλισμένος, θα καθορίζει και το ύψος της σύνταξής του. Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Το νέο ασφαλιστικό - που όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 - φέρνει πέντε συν δυο προκαθορισμένες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Το βασικό χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πως στο νέο ασφαλιστικό αποσυνδέονται οι κρατήσεις (υπέρ κύριας ασφάλισης και υγείας) από το φορολογητέο εισόδημα των μη μισθωτών.

Στο νέο ασφαλιστικό θα δημιουργηθούν νέες κατηγορίες εισφορών, που δεν θα συνδέονται με το εισόδημα ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των συντάξεών τους, επί της ουσίας.

Oι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες θα είναι συνολικά επτά. Ουσιαστικά θα είναι 5+2 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών. Μετά την 5η κατηγορία, θα υπάρχουν άλλες δυο. Η μία κατηγορία θα φορά όσους θέλουν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές για να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις και η δεύτερη θα αφορά νέους ασφαλισμένους. Πρόκειται για όσους απασχολούνται τα πέντε πρώτα χρόνια του ασφαλιστικού τους βίου και οι εισφορές θα είναι χαμηλότερες των 200 ευρώ.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Η πρώτη κατηγορία θα προβλέπει εισφορά ύψους 210 ευρώ. Θα υπάρξει αύξηση της κατώτατης εισφοράς που σήμερα είναι 185,18 ευρώ το μήνα
  • Η δεύτερη κατηγορία θα είναι 250 ευρώ.
  • Η τρίτη θα κινείται στα 300 ευρώ.
  • Η τέταρτη κατηγορία θα είναι περίπου στα 350 ευρώ.
  • Η πέμπτη θα είναι στα 430 ευρώ.
  • Η έκτη κατηγορία θα είναι στα 530 ευρώ.
  • Η έβδομη, που θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο 2019: Άνοιξαν οι πύλες – Κλειστοί δρόμοι και 5.000 αστυνομικοί επί ποδός

Είδηση - «βόμβα» για όσους βλέπουν πορνό (pics)

Σχετικές ειδήσεις