ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρισέ: Απαραίτητη η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης

Τρισέ: Απαραίτητη η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης

Αναγκαίο θεωρεί τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες χώρες – μέλη, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα το Ρόιτερς, ο κ. Τρισέ ξεκαθαρίζει ότι η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης έχει κρίσιμη σημασία για να συνεχισθεί η ευημερία και η επιρροή της στο νέο γεωπολιτικό πεδίο που προσδιορίζει η παγκοσμιοποίηση και η ταχεία ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο κ. Τρισέ θεωρεί απαραίτητη τη διαμόρφωση απευθείας από την Ευρωζώνη των δημοσιονομικών πολιτικών για τις χώρες που αποτυγχάνουν μόνιμα να πετύχουν τους στόχους τους.

«Αυτό συνεπάγεται, την υιοθέτηση μίας νέας έννοιας της εθνικής κυριαρχίας, με δεδομένη την πολύπλοκη αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης», σημειώνει ο κ. Τρισέ, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι τελικά προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι η Ευρώπη θα θεσπίσει στο μέλλον ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας και πάλι την παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρώπης, το οποίο θα επιβλέπει τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις πολιτικές ανταγωνισμού και θα επιβάλλει τις πολιτικές στις χώρες που δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.

«Θα μπορούσε κανείς να φαντασθεί τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Γερουσία και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είχε τον ρόλο της Κάτω Βουλής. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να γίνει η εκτελεστική εξουσία και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποτελέσει τη δικαστική εξουσία», υπογραμμίζει ο κ. Τρισε.