ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lamda Development: Στην αύξηση κεφαλαίου οι επενδυτές αγόρασαν ένα «success story»

Lamda Development: Στην αύξηση κεφαλαίου οι επενδυτές αγόρασαν ένα «success story»

Ως ένα από τα μεγαλύτερα «success story» της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίζεται από τους μετέχοντες στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development.

Η υπερκάλυψη της αύξησης, η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην εύλογη αξία, αλλά κυρίως η προσέλκυση αξιόλογων, ποιοτικών διεθνών επενδυτών, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν το μέγεθος της επιτυχίας.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου-μαμούθ 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development συνιστά την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου -εκτός τραπεζών- από το 2008. Παρόλα αυτά ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη κατά 58 εκατ. ευρώ, δηλαδή πιο απλά οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα χρήματα από όσα ζητούσε η Lamda Development.

Αλλά σε ποιο περιβάλλον επετεύχθη η υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, είναι εξίσου σημαντικό ως λεπτομέρεια. Αν αναλογιστεί κανείς πως τον τελευταίο μήνα είχαμε ταυτόχρονες εκδόσεις αξιόγραφων κατά τις οποίες αντλήθηκαν 1,15 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό πως μόνον ένα ελκυστικό αφήγημα, όπως αυτό του Ελληνικού, θα μπορούσε να τραβήξει την επενδυτική προσοχή. Όπως και έγινε.

Αυτό συνιστά την πλέον έμπρακτη απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης των μετόχων και επενδυτών για το έργο του Ελληνικού, αλλά και δείχνει πως πλέον οι μέτοχοι, μικροί και μεγάλοι όπως και οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας υποστηρίζουν έμπρακτα τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Ένας από τους επενδυτές αυτούς είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η συμμετοχή της EBRD στην αύξηση κεφαλαίου έφτασε στο 4% και με τον τρόπο αυτό απέκτησε μετοχική παρουσία που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των μετοχών της Lamda Development. Αυτή η είσοδος των λεγομένων «υπερεθνικών» θεσμικών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, επέδρασε θετικά στη ζήτηση της έκδοσης και ομολογουμένως ενίσχυσε την εξωστρέφεια του εγχειρήματος.

Αλλά το μήνυμα που εστάλη είναι πολλαπλό. Η μεγάλη συμμετοχή των «υπερεθνικών» θεσμικών επενδυτών, όπως και όλων των άλλων επενδυτών, μεγάλων και μικρών, συνεπάγεται εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Lamda Development και προσδοκίες για τις προοπτικές της Ελλάδας μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης. Άλλωστε, από νωρίς είχε καταδειχτεί πως η επιτυχημένη προβολή και ενημέρωση για τη στρατηγική και τους στόχους της Lamda Development είχε θετική επίδραση στην αντίληψη των επενδυτών για τα δυνητικά οφέλη της επένδυσης.

Υπό το πρίσμα της αγοράς, ήτοι με χρηματιστηριακούς όρους, η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development επιβράβευσε τους «νουνεχείς» και όχι τους «σπεκουλαδόρους». H τιμή του δικαιώματος κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερησίων συναλλαγών με τη μέγιστη τιμή αυτού να επιτυγχάνεται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης +112,5% (11/12/2019). Ο μέσος όρος συναλλαγών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ανήλθε σε 488.000 μετοχές, έναντι 248.000 μετοχών στο εξάμηνο προ της ημερομηνίας έναρξης των δικαιωμάτων. Η δε διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην εύλογη αξία (fair value), ήτοι το γεγονός πως δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου arbitrage, οδήγησε τους επενδυτές να είναι σχεδόν ουδέτεροι ως προς την επιλογή μεταξύ αγοράς μετοχών ή δικαιωμάτων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή της μετοχής κινήθηκε ανοδικά (3,52%) κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος όταν την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε πτώση κατά 1,42%.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Lamda Development ενισχύεται και από το ότι ο Δεκέμβριος παραδοσιακά, είναι ο μήνας με την μικρότερη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κλείνουν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο και ανοίγουν νέες θέσεις στο ερχόμενο έτος. Αυτό που πλέον θεωρείται δεδομένο είναι πως όσοι επενδυτές λανθασμένα «πόνταραν» στη σύγκλιση της τιμής της μετοχής με την τιμή της αύξησης θα τοποθετηθούν εκ νέου στον τίτλο της Lamda Development αντιλαμβανόμενοι την επενδυτική ευκαιρία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr