ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Αλαλούμ με τις «διπλές» φορολογικές δηλώσεις - Ποιοι χάνουν το επίδομα

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Αλαλούμ με τις «διπλές» φορολογικές δηλώσεις - Ποιοι χάνουν το επίδομα
Pixabay

Κοινωνικό μέρισμα 2019Στα 700 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα - Ξεπέρασαν τις 250.000 οι αιτήσεις - Θα καταβληθεί σε 253.000 νοικοκυριά - Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την αίτηση. 

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας koinonikomerisma.gr από χθες Τρίτη (18/12) έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Περίπου 253.000 νοικοκυριά που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ, οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αλλά και οι επιχειρήσεις στις οποίες θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου που πλήρωσαν φέτος, θα δουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Με ένα «κλικ» αφού συμπληρώσουν τους κωδικούς TAXISnet, οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή και σε δευτερόλεπτα διαπιστώνουν αυτόματα αν είναι ή όχι ενεργοί. Ελάχιστοι όμως από το σύνολο όσων έκαναν αίτηση δικαιούντο το έκτακτο επίδομα.

Ακόμα και άμεσα επιδοματούμενα ΑμΕΑ που δικαιούνται το βήθημα, έβλεπαν χθες την αίτηση τους να απορρίπτεται.

Πρόκειται για άτομα που, αν και εμφανίζονται σαν εξαρτώμενα τέκνα από τους γονείς τους, υποβάλλουν ταυτόχρονα και δική τους φορολογική δήλωση.

Σε πρώτη φάση, το Μέρισμα εγκρίνεται ήδη αν το ζητήσει ο γονιός του ατόμου με αναπηρία. Η ΗΔΙΚΑ έχει κινητοποιηθεί ώστε να επιλύσει το πρόβλημα που εμφανίστηκε, και να γίνεται στις περιπτώσεις αυτές άμεσα δεκτή όποια αίτηση υποβλήθηκε πρώτη, είτε με τους κωδικούς TAXISnet του παιδιού, είτε του γονιού.

Υπενθυμίζεται πως με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καταργείται το κριτήριο ηλικίας (24 έτη) για τα ΑμΕΑ δικαιούχους.

Αίτηση υποβάλλεται μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου από οποιονδήποτε σύζυγο –αλλά αν υποβληθεί 2η αίτηση δεν θα δοθεί άλλο «μέρισμα» 700 ευρώ.

Όπως έχουμε επισημάνει μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ΙΒΑΝ, που πρέπει να είναι στο όνομα τουλάχιστον του ενός δικαιούχου, αλλιώς πρέπει να γίνει διόρθωση στην τράπεζα έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Πώς χάνεται το επίδομα

  • Η απόφαση καλύπτει ΑμΕΑ χωρίς κανένα όριο ηλικίας. Ωστόσο αφορά δικαιούχους επιδόματος ΟΠΕΚΑ και όχι για συνταξιούχους που λαμβάνουν άμεσα δική τους αναπηρική σύνταξη.
  • Για κανένα δικαιούχο δεν τίθεται κριτήριο ακίνητης περιουσίας.
  • Για όλους τους δικαιούχους τίθενται κριτήριο 7ετούς παραμονής στη χώρα (συνεχή υποβολή δηλώσεων Ε1 στην εφορία τα τελευταία 7 έτη), αλλά και κριτήριο κινητής περιουσίας. Δεν αφορά όμως τα μετρητά ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία, παρά μόνο καταθέσεις και ομόλογα ή μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια αξίας άνω των 20.000 ευρώ (κατά το έτος 2018).

Πρόκειται για κριτήριο τόκων και όχι καταθέσεων. Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το ηλεκτρονικό σύστημα «διαβάζει» πόσες καταθέσεις έχει κάθε αιτών, από τους τόκους που εμφανίζει στο Ε1, κάνοντας αναγωγή σε κεφάλαιο με βάση το μέσο καταθετικό επιτόκιο του 2018.

Επειδή για το 2018 το επιτόκιο αυτό διαμορφώθηκε σε 0,31%, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

  • Όποιος είχε τόκους πάνω από 62 ευρώ, δεν λαμβάνει κανένα μέρισμα!
  • Aν κάποιοι σύζυγοι πολυτέκνων ή ανέργων ή ΑμΕΑ δικαιούχων, είχαν κάποιο προνομιακό επιτόκιο καταθέσεων εμφανίζονται τόκοι 63 ευρώ τότε το νοικοκυριό χάνει τα 700 ευρώ, έστω και αν το οικογενειακό εισόδημα αλλά και οι καταθέσεις δεν ξεπερνούν τα τεθέντα όρια!

Υπενθυμίζεται πως αιτήσεις γίνονται δεκτές έως και τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 27/12 ξεκινά η επιδότηση.

Τα χρήματα θα τα δουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους πριν την Πρωτοχρονιά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιανουαρίου 2020: Προσοχή! Σήμερα αρχίζει η πληρωμή των συντάξεων - Δείτε τις ημερομηνίες

Σχετικές ειδήσεις