ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο και πότε θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές - Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους

Πόσο και πότε θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές - Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους
Pixabay

Έρχεται μέσα στο 2020 μείωση εισφορών για 1,6 εκατομμύρια μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι απασχολούνται σε 260.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο προϋπολογισμός του 2020, προβλέπει μείωση 0,9% στις εν λόγω εισφορές από την 01/07/2020.

Η μείωση θα αφορά στις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ-ΟΕΚ και θα μοιρασθεί μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν περίπου 0,5%, ενώ οι εργατικές εισφορές γύρω στο 0,4%. Έτσι οι συνολικές εισφορές επί των αποδοχών των πλήρως απασχολούμενων θα μειωθούν στο 39,6% τον ερχόμενο Ιούλιο έναντι του 40,5% που θα είναι έως και τον Ιούνιο.

Έπειτα από την επικείμενη μείωση των εισφορών, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν στο 24,3%, έναντι 24,8%, ενώ οι εργατικές εισφορές θα υποχωρήσουν στο 15,3%, έναντι του 15,7%. Η μείωση κατά 0,5% των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση δύο μονάδων στο σύνολο των εργοδοτικών εισφορών (οι οποίες υπολογίζονται επί των μεικτών προ φόρων αποδοχών των εργαζομένων) και σε αντίστοιχη αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Η μείωση 0,4% των εργατικών εισφορών οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση 2,9% του συνόλου των κρατήσεων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επί των μετά φόρων αποδοχών τους και, έτσι, σε αντίστοιχη αύξηση των καθαρών αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Τις τελικές αποφάσεις για τη μείωση των εισφορών θα επηρεάσουν οι αποφάσεις για την πορεία του κατώτατου μισθού φέτος, αλλά και την επόμενη 3ετία.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κατώτατο μισθό 730 ευρώ μέχρι το 2022 (έναντι των 650 ευρώ που είναι σήμερα). Δηλαδή πρέπει να αυξηθεί κατά επιπλέον 10,9% τα επόμενα τρία χρόνια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φόρος εισοδήματος: Σημαντικές μειώσεις το 2020 - Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι

Σχετικές ειδήσεις