ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Αποζημιώσεις για πυρκαγιές και θεομηνίες του 2018 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αγρότες: Αποζημιώσεις για πυρκαγιές και θεομηνίες του 2018 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
pixabay

Αγρότες: Ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ ανά δικαιούχο θα λάβουν όσοι ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2018, αλλά και όσοι επλήγησαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2018.

Όπως προβλέπουν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ στην εκπνοή του 2019, το εν λόγω πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ανατίθεται στον ΕΛΓΑ.

Τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 150.000 ευρώ ανά δικαιούχο για το πάγιο κεφάλαιο και σε 70.000 ευρώ για τα λοιπά, ενώ στο σύνολο της κατά περίπτωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών.

Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού, που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει να υλοποιηθεί αποκλειστικά μέχρι τις 31.08.2022 και η συνολική καταβολή των ενισχύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2022.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών, οι ενισχύσεις χορηγούνται εφόσον έχει καεί μία ενιαία έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και ειδικά για τη νησιωτική χώρα μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι στη νησιωτική χώρα δεν περιλαμβάνονται η Κρήτη και η Εύβοια.

Δικαιολογητικά

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά, οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί τόσο από τις πυρκαγιές όσο και τις θεομηνίες κατά το έτος 2018 θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017), της αντίστοιχης κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) έτους ζημιάς -αν υπάρχει- και του αντίστοιχου Εκκαθαριστικού Σημειώματος, καθώς και φωτοαντίγραφο Ασφαλιστήριου Συμβολαίου έτους ζημιάς, εφόσον χρειάζεται.

Ειδικότερα, για τους επαγγελματίες αγρότες, απαιτείται φωτοαντίγραφο βεβαίωσης από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έτους ζημιάς, με το οποίο αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ενταγμένος στο Μητρώο ως επαγγελματίας αγρότης.

Αντίστοιχα, για συνεταιρισμούς ή γενικά εταιρίες με νομική προσωπικότητα, ομάδες κοινής εκμετάλλευσης κ.λπ. ζητείται η «κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» (έντυπο Ε3) φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017) και η «Δήλωση φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013» (έντυπο Ν) φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017), προκειμένου να ελεγχθούν τα εισοδήματά τους και ότι λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.

Προκειμένου οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να κριθούν δικαιούχοι ενισχύσεων θα πρέπει να ισχύουν τα αναγραφόμενα στις διατάξεις του εγκεκριμένου Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ενώ ως εισόδημα αναφοράς καθορίζεται το ποσό των 15.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑγρόΤυπος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις